© rr

‘viva boma’

Kampioenenfilm na twee dagen al best bekeken Vlaamse film van 2019

Deze kerstvakantie wordt in de bioscopen de slag om de kijker uitgevochten. Een duel tussen Star Wars: The Rise of Skywalkeren FC De Kampioenen 4: Viva Boma. Na het eerste weekend lijkt de Vlaamse kolder het al te winnen van het Hollywood-spektakel.

roel damiaans

Met een jubelend persbericht kondigde distributeur Independent Films de eerste box office van FC De Kampioenen 4: Viva Boma aan. Na amper één weekend is hij al de best bekeken Vlaamse film van het jaar. Al is dat niet zo moeilijk in een jaar waarin de duikbootthriller Torpedo en de Vlaamse zombieprent Yummy het niet goed doen aan de kassa.

Tot nu toe kochten al 131.500 bioscoopgangers een kaartje voor de vierde Kampioenenfilm. Daarmee doet hij het nog beter dan zijn voorganger, die in dezelfde periode 120.000 fans naar de zaal lokte. “Het is moeilijk om te zeggen welke film het beste scoort. Je mag niet vergeten dat FC De Kampioenen 4 een Vlaamse film is en dus niet te zien is in de Waalse bioscopen”, zegt Ann Moncarey van Independent Films.

Microbe

“Bij ons is FC De Kampioen 4: Viva Boma de drukst bezochte film”, zeggen uitbaters van meerdere kleinere bioscoopcomplexen in Vlaanderen. “Dat heeft te maken met het feit dat mensen die een Star Wars-film willen kijken vooral naar de grote cinemazalen met de grote schermen gaan. De Kampioenenfilm trekt een enorm breed publiek. Jong en oud, families met kinderen en vaak ook groepen. Het zijn mensen die niet vaak naar de bioscoop gaan. Helemaal anders dan het publiek voor Star Wars: The Rise of Skywalker. Dat bestaat voornamelijk uit mannen die wel vaker een zaal bezoeken. En wat opvallend is: ik zie veel vaders met hun zonen. Het lijkt of de generatie die de eerste films heeft gezien de microbe heeft doorgegeven aan een volgende generatie.”

Trouwe fanbasis

Bij Kinepolis zwaaien de lichtzwaarden voorlopig nog de plak aan de kassa. “Na de eerste vijf dagen is Star Wars: The Rise of Skywalker de bestbezochte film”, zegt Stijn Vanspauwen van Kinepolis. “Dat is niet zo verwonderlijk. Star Wars is een filmfranchise met een heel trouwe fanbasis. Die mensen willen de nieuwe film zo snel mogelijk zien, wat altijd leidt tot een drukte vlak na de release. Uit ervaring met de vorige Kam-pioenenfilms weten we dat die trager op gang komen. Al verwacht ik dat in de loop van de kerstvakantie de Vlaamse film de Hollywoodklepper zeker zal voorbijsteken qua bezoekersaantallen.”