© belga

De Wever waarschuwt voor ‘implosie’ van partijpolitieke landschap in 2024

N-VA-voorzitter Bart De Wever denkt dat bij de verkiezingen in 2024 een ‘totale implosie’ van de traditionele politiek kan plaatsvinden, waarbij ‘antisysteempartijen’ als het extreemrechtse Vlaams Belang en het extreemlinkse PVDA de grootste worden.

‘Ons systeem is volstrekt uitgewoond. Dat is de conclusie van 2019. Het zou kunnen dat men het nog in zombiemodus laat verdergaan tot 2024’, zegt Bart De Wever in een interview met het nieuwe magazine Newsweek.

Het resultaat daarvan in 2024 is voorspelbaar ‘dan zou je naar een implosie van het systeem kunnen gaan’, aldus de voorzitter van N-VA.

De Wever baseert zich voor zijn analyse onder meer op de resultaten in de kieskring Antwerpen, die volgens hem een voorafspiegeling vormen van wat er in de rest van Vlaanderen kan gebeuren. ‘In 2014 hadden de traditionele partijen in de kieskring Antwerpen geen meerderheid meer. In alle andere Vlaamse kieskringen wel. In 2019 hebben de traditionele partijen in geen enkele Vlaamse kieskring nog een meerderheid. In Antwerpen hebben ze in 2019 samen met het hulpwieltje van Groen zelfs geen meerderheid meer. In alle andere kringen wel. Ziet u de toekomst die zich afspeelt?’

De N-VA is volgens De Wever een partij die tussen het systeem en het antisysteem in zit. ‘Wij zijn een partij die eigenlijk het systeem grondig wil hervormen, dus in die zin antisystemisch. Maar die wel systemisch werkt. Wij zijn niet aan het afwachten aan de zijlijn tot er genoeg volk is voor een revolutie. Omdat ik denk dat deze er nooit zal komen.’

In het interview spreekt hij ook over de moeilijke federale regeringsvorming. ‘Als ik onder vier ogen spreek met kopstukken, heb ik nog nooit in mijn vijftien jaar vastgesteld dat de wanhoop (...) zo groot is. Zelfs de slechte oplossingen zijn eigenlijk niet meer bereikbaar. Waarbij men op den duur tevreden zal zijn dat er een regering is die gewoon het “nongoverno” omzet in een “malgoverno”. Dat is blijkbaar het hoogste wat België nog kan bereiken.”

MEER OVER N-VA

Nu in het nieuws