Novartis gaat peperduur medicijn van Pia verloten onder zieke baby’s

Foto: Kris Van Exel

Novartis gaat peperduur medicijn van Pia verloten onder zieke baby’s

Print
Wilrijk -

Het levensreddende geneesmiddel Zolgensma, dat in ons land het leven van baby Pia redden, zal door de Zwitserse farmareus Novartis gratis geschonken worden aan honderd zieke baby’s. Dat zal volgend jaar gebeuren via een loting, meldt De tijd vrijdag. Groen vindt dat niet kunnen. “Dit is de schaamte voorbij.”

Zolgensma is een geneesmiddel tegen de spierziekte SMA en werd in ons land bekend door de sms-actie die de ouders en vrienden van baby Pia opgezet hadden om de kostprijs van 1,9 miljoen euro in te zamelen. Daar kwam veel kritiek op, maar volgens Novartis is het niet mogelijk om het alleen in de VS verkrijgbare medicijn goedkoper aan te bieden.

De Zwitserse farmareus doet nu een geste en schenkt het medicijn in 2020 aan honderd zieke baby’s. Wie de gelukkigen zijn, zal bepaald worden via een loting. Dat is volgens het bedrijf de meest eerlijke manier om te vermijden dat bepaalde kinderen een voorkeursbehandeling krijgen.

“De schaamte voorbij”, reageert Groen-Kamerlid Barbara Creemers. “Het leven mag geen loterij zijn. Wanneer willekeur de bovenhand neemt, moet het beleid ingrijpen”, vindt ze. De Groen-Ecolo-fractie vraagt actie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio