Tram 1 (nog) niet rolstoelvriendelijk

Op tramlijn 1 worden nog oude PCC-trams gebruikt. Die hebben geen lage vloer, wat de nieuwste tramverbinding in de stad niet rolstoelvriendelijk maakt. Foto: Joris Herregods

Tram 1 (nog) niet rolstoelvriendelijk

Print
Antwerpen -

Na meer dan vijftig jaar zijn het noorden en het zuiden van de stad opnieuw met elkaar verbonden met tram 1 over de Leien. De werf van de Noorderlijn is zo na vier jaar en een aantal vertragingen nagenoeg klaar. Voor de volledige oplevering van de Noorderlijn is het nog wachten tot het voorjaar. Dan zijn ook de autotunnels en de parkeergarage onder het Operaplein klaar. Maar de nieuwe tramlijn 1 is geen ‘meer mobiele lijn’, wat betekent dat De Lijn niet kan garanderen dat alle trams op die lijn een lage vloer zullen hebben.

Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) op een vraag van Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V). Wie met een rolstoel rijdt, zal zich dus moeten informeren om zeker te zijn dat de tram die hij of zij wil nemen een lagevloertram zal zijn. “Het is toch ongelofelijk dat De Lijn niet de moeite neemt om van zijn paradepaardje een voorbeeldlijn te maken”, reageert Van de Wauwer verontwaardigd. “Ze moeten hun oude trams nog inzetten. Ik had meer ambitie verwacht.”

De Lijn laat weten dat er nog geen datum kan worden geplakt op wanneer tram 1 een ‘meer mobiele lijn’ wordt. In januari 2020 verwacht De Lijn duidelijkheid te kunnen geven.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio