COLUMN
MOBILITEIT

Een vertrekpunt, een eindpunt,
een standpunt.

© PDR

COLUMN. Een onherbergzame halte

Herman Welter volgt als sinds 1964 het openbaar vervoer in binnen- en buitenland. Tot 2008 als journalist van Gazet van Antwerpen, nu voor het Nederlands-Belgische vakblad Magazine Personenvervoer. Hij is een van onze columnisten mobiliteit.

HERMAN WELTER

De P+R- en overstaphalte Zwijndrecht-Melsele is niet bepaald een oord waar het prettig is om de tram of de streekbus te nemen, laat staan er lang op te wachten. Al zeker niet als de duisternis is ingevallen, het regent of koud is.

De troosteloze vlakte werd ontworpen door lieden die zich nooit hebben ingeleefd in de wereld van de openbaarvervoerreiziger. Het dure gebouw met wachtzaal bijvoorbeeld staat niet op de juiste plaats. In het wachtlokaal kun je overigens niet wachten…

Lang geleden hebben we in deze krant al eens gewezen op de mankementen van deze halte. Uiteraard zonder resultaat. Hoe belangrijk is de reiziger?

In het digitale tijdperk staat er nog altijd geen infoscherm die de chauffeur van de streekbus richting Waasland informeert over de aankomsttijd van de tram. De entiteiten Antwerpen en Oost-Vlaanderen speelden elkaar de zwartepiet toe en ondernamen niets. Geldgebrek was een van de argumenten. Nu Melsele (Beveren) tot de vervoerregio Antwerpen behoort, zou dat scherm er snel moeten kunnen komen. Al maken we ons geen illusies. Een vervoerregio zal zonder extra middelen en doorstroming niet leiden tot een aantrekkelijker aanbod.

Tramreizigers zagen geregeld hun aansluitende bus naar Kieldrecht of Sint-Gillis voor hun neus wegrijden. Een uur wachten doe je hooguit twee keer. Velen hebben intussen de bus geruild voor de auto en rijden door Zwijndrecht naar Linkeroever waar het tramaanbod groter is.

Een ander pijnpunt is de overstap van de streekbus naar de tram. Niet alle bussen stoppen vooraan zodat er oogcontact is tussen tram- en busbestuurder en de reizigers op een behoorlijke manier kunnen overstappen. Nu wringen passagiers zich door de grote openingen in het hek om toch nog de tram te halen. Klantvriendelijk denkende mensen bij De Lijn – en die zijn er – stelden voor om de afsluiting aan te passen zodat snel en comfortabel kan worden overgestapt. Met hun suggestie werd niets gedaan.

De troosteloze halte wordt bovendien ontsierd door zwerfvuil, vooral afkomstig van nonchalante reizigers. Er staan nochtans vuilnisbakken maar wellicht niet voldoende. Ze moeten wel geregeld geledigd worden.

LEES OOK. Geef je halte of station een rapport, de minister belooft ermee “aan de slag” te gaan

© PDR

MEER OVER Column Herman Welter

Verkeer Antwerpen: actuele verkeersinformatie, werfinfo en meer nieuws over mobiliteit