© BERT DE DEKEN

Zaakvoerder van malafide rijschool moet veertig maanden naar de gevangenis

Melvin d.H., zaakvoerder van de malafide rijschool Proficiat in Geel, is veroordeeld tot veertig maanden celstraf. De man lichtte 66 mensen voor veel geld op: hij liet hen taxichauffeur spelen tijdens rijlessen, en gaf hen geen of valse attesten.

brip

66 mensen hadden zich tijdens de behandeling van de zaak tegen Melvin d.H. burgerlijke partij gesteld. Zijn rijschool Proficiat in de Stationsstraat in Geel kwam in 2017 in opspraak. In korte tijd lokte de rijschool veel cursisten, omdat er voor twintig rijlessen amper 99 euro gevraagd werd. Hij bood ook ‘promopakketten’ aan die veel goedkoper waren dan andere rijscholen. “De uithangborden, de inrichting van de zaak, de professionele website: alles werd er aan gedaan om de klanten te doen geloven dat ze zich inschreven bij een erkende rijschool”, schetste de openbare aanklager de zaak.

Zijn klanten, mensen uit de hele regio, lieten zich volledig in de luren leggen. Ze betaalden grote sommen geld in cash geld, veel meer dan de beloofde 99 euro, voor ze aan hun rijles begonnen. Dat gebeurde bovendien in cash geld.

“De lessen waren op zijn minst gezegd onprofessioneel. De leerlingen moesten voor de man gewoonweg taxi spelen. Hij was met zijn gsm bezig, rookte achter het stuur, en was ook handtastelijk bij vrouwelijke studenten. Vaak werden lessen ook zo lang mogelijk uitgesteld, of werden ze op het laatste moment geannuleerd”, klonk het. Het bekwaamheidsattest dat cursisten zouden moeten ontvangen na de twintig lesuren, en waarmee ze hun voorlopig rijbewijs op de gemeente kunnen afhalen, kregen ze niet. “En als ze het kregen, waren het valse attesten.”

De rechtbank veroordeelde d.H. woensdag bij verstek tot een effectieve gevangenisstraf van veertig maanden en een boete. Bovendien krijgt hij een verbod opgelegd om tien jaar lang een bestuursfunctie uit te voeren.

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio