Opnieuw voortvluchtige vanop Most Wanted-lijst opgepakt

Opnieuw voortvluchtige vanop Most Wanted-lijst opgepakt

Print
Brussel -

De Spaanse politie heeft dinsdagavond de Belg Kevin De Cooman opgepakt. De man stond op de Most Wanted-lijst. Hij werd door het hof van beroep in Brussel veroordeeld tot 15 jaar cel voor doodslag en was sindsdien op de vlucht.

Kevin De Cooman en Frederik Heyvaert waren op zaterdagavond 15 maart 2015 op stap geweest in Gent en hadden de nacht doorgebracht in de woning van De Cooman in Brussegem. De volgende ochtend bleek van Frederik Heyvaert geen spoor meer. Begin april werd De Cooman opgepakt en verklaarde hij aan de speurders waar ze het lichaam van de verdwenen man konden vinden. Dat bleek te liggen in de bestelwagen van De Cooman, die op een parkeerterrein in Merchtem stond.

Heyvaert bleek om het leven gebracht met een schot in het hoofd. Volgens De Cooman was dat per ongeluk gebeurd. Hij zou geprobeerd hebben een wapen, dat hij enige tijd voordien gekocht had, van de hand te doen en zou het aan Heyvaert getoond hebben zonder dat er een lader in het wapen zat. Daarbij zou hij de trekker overgehaald hebben, zonder te beseffen dat er nog een kogel in de kamer zat.

Volgens het Brusselse hof van beroep wist De Cooman wel dat er nog een kogel in het wapen zat en schoot hij zijn vriend dus opzettelijk neer. De man kreeg daarom een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij ging nog in cassatie tegen zijn veroordeling, maar dat cassatieberoep werd afgewezen. Nadien had hij zich moeten aanmelden in de gevangenis, maar daar kwam hij nooit opdagen.

“Hoewel de actieve opsporing onmiddellijk werd opgestart, was het voor de politiediensten aanvankelijk onmogelijk om De Cooman te lokaliseren”, zegt de federale politie. “Aangezien er een sterk vermoeden bestond dat hij zich schuilhield in het buitenland werd Kevin De Cooman op 6 november 2019 door het FAST (Fugitive Active Search Team) van de federale politie op de website Belgium’s Most Wanted geplaatst. Mede dankzij de ondersteuning van het Spaanse FAST-team kon deze voortvluchtige veroordeelde gisterenavond in Torremolinos worden gearresteerd. Een zoveelste succes voor Belgium’s Most Wanted en eens te meer het bewijs dat de samenwerking tussen de verschillende Europese FAST-eenheden optimaal verloopt.”

Nu in het nieuws