© BART DEWAELE

DISCUSSIE. Rotterdam schaft lage-emissiezone af, Antwerpen verstrengt ze: heb jij je gedrag aangepast?

De stad Rotterdam heeft vanaf 1 januari geen lage-emissiezone meer. In Antwerpen worden de toelatingsvoorwaarden voor de emissiezone verstrengd. De omstandigheden zijn in de twee steden helemaal anders, maar het contrast is opvallend. Heb jij sinds de invoering van de zone in Antwerpen maatregelen moeten nemen?

ph

“De situatie in Nederland is totaal anders dan in Vlaanderen. Zo is het aandeel diesels in het Nederlandse wagenpark slechts 15%, in Vlaanderen is dat 53%. Het effect van een LEZ is bij ons dus veel groter”, zegt schepen van Milieu Tom Meeuws. In Antwerpen mogen vanaf volgende maand liefst 620.000 auto’s de emissiezone niet binnen vanwege de verstrengde voorwaarden.

Rotterdam vindt dat de effecten op de luchtkwaliteit wat tegenvallen, en had zelfs al een versoepeling ingevoerd. Bovendien heeft elke milieuzone zijn eigen regels, wat een versnippering veroorzaakt. Een risico dat ook hier dreigt, nu Gent met een LEZ begint.

Heb jij je gedrag al aangepast sinds de invoering van de Lage-Emissiezone in Antwerpen? Ben je binnenkort misschien bij de automobilisten die er zonder dagpas niet in mogen? Moet Antwerpen verstrengen, of versoepelen?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen van woensdag.

MEER OVER Lage-emissiezone Antwerpen