Toch akkoord bereikt over voorstel Homans om te besparen op Vlaams Parlement

Liesbeth Homans. Foto: BELGA

Toch akkoord bereikt over voorstel Homans om te besparen op Vlaams Parlement

Print

Er is nu toch een unaniem akkoord over het voorstel van Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om 6 procent te besparen op de werking van het parlement en de dotatie van partijen en fracties. Open Vld lag maandag dwars, maar schaarde zich toch achter het voorstel van Homans. Dat wordt donderdag gestemd.

“We moeten als parlement dezelfde inspanning doen als diegene die we vragen van andere mensen en organisaties”, vindt Liesbeth Homans (N-VA). En dus legde de voorzitter van het Vlaams Parlement maandag een besparingsvoorstel op tafel in het Bureau, waar alle fractieleiders van partijen met meer dan vijf leden in zetelen.

In dat voorstel staat een besparing van 6 procent op de werking van het parlement en op de partijdotaties voor de begroting van 2020. De werkingskost van het Vlaams Parlement zou daardoor met 860.000 euro dalen, terwijl 6 procent afpitsen van de partijdotaties 765.000 euro zou opleveren. Die 6 procent is niet willekeurig gekozen: het is dezelfde besparing als die in de sectoren Jeugd, Welzijn, Cultuur en Sport doorgevoerd wordt. Solidair zijn, heet dat dan.

Open Vld was als enige tegen het akkoord en kwam dinsdagmiddag met een eigen voorstel voor de dag. Daarin werd de besparing van 6 procent behouden, maar werd ook gevraagd aan de parlementsleden om 5 procent loon in te leveren en zou een grondige hervorming van de partijdotaties in gang gezet worden.

Akkoord toch goedgekeurd

Even later meldde Homans op Twitter dat er toch unanimiteit is over haar akkoord tijdens een vergadering van het Uitgebreid Bureau. “Het Uitgebreid Bureau Vlaams Parlement heeft zonet unaniem beslist om mijn voorstel om 6 procent te besparen op de werkingsmiddelen van het Parlement en de dotatie aan partijen en fracties goed te keuren en donderdag te stemmen. Alle andere voorstellen zullen in alle openheid besproken worden.”

Open Vld schaarde zich dus toch achter het akkoord van Homans, maar blijft bij de vraag om de lonen van parlementsleden te verlagen en de dotaties grondig te hervormen.

Nu in het nieuws