© BELGAIMAGE

Rudy Demotte (PS): “Regeren met N-VA is onmogelijk”

“De PS en de N-VA, dat is onmogelijk. Waar wachten we op om dat te herkennen?” Dat zei Rudy Demotte (PS) dinsdagochtend bij de franstalige radiozender La Première.

sgg, blg

Demotte kreeg aan het begin van de zomer nog een gezamenlijke koninklijke opdracht met Geert Bourgeois (N-VA) als preformateur, maar de situatie voor hem is duidelijk: Het is onmogelijk voor de PS om samen met de N-VA te regeren. “De inhoudelijke verschillen tussen de PS en de N-VA zijn zo verregaand dat ze we niet naar een volgende fase kunnen met deze twee partijen.”

Demotte was vanochtend duidelijk. “We weten het, we hebben het gezegd, we hebben het geschreven, zelfs de N-VA heeft het geschreven. Het is de N-VA of de PS. Laten we geen tijd meer besteden aan het bespreken van iets dat niet mogelijk is voor ons”, zei hij.

Volgens hem verdoen de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hun tijd, maar hij had wel nog een tip voor hen. “Er is een alternatief. Het is niet de N-VA met de MR, maar een alternatieve regenboog alliantie. Waar wachten we op?”

Volgens Demotte moeten er keuzes gemaakt worden. “We doen alsof er een optie is, maar dat is een leugen. Vandaag moeten we de waarheid kunnen vertellen. Als we niet de breedst mogelijke alternatieve meerderheid hebben, zonder N-VA, zie ik geen oplossing. Ik vraag niet voor verkiezingen. Ik vind dat er een oplossing op tafel ligt, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen vandaag.”

Nog volgens Demotte is het nu aan de MR om duidelijk te maken wat ze willen. “De MR moet kleur bekennen. Dat zeggen we al langer. Als het de bedoeling is om ons te laten opdraaien voor een mislukking met de N-VA, dan zullen we dat niet toelaten”, zo zegt Demotte ook in de kranten van SudPresse.

MEER OVER N-VA