Informateurs Bouchez en Coens brachten Magnette en De Wever zaterdag opnieuw samen.

Informateurs Bouchez en Coens brachten Magnette en De Wever zaterdag opnieuw samen. © ISOPIX

Federale formatie

N-VA schuift de hele week mee aan onderhandelingstafel: informateurs brengen De Wever en Magnette samen

Is er dan toch nog hoop voor paars-geel? Zaterdag zaten PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever op vraag van de informateurs opnieuw samen na de harde aanvallen van vorige week.

Timmie van Diepen

Officieel mogen informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) dan wel de opdracht hebben gekregen om alle pistes opnieuw te onderzoeken, hun belangrijkste opdracht bestaat erin om uit te zoeken of paars-geel alsnog een kans kan krijgen. Zowel CD&V als MR vinden dat die piste immers nog niet voldoende is getest, ook al mislukten preformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) in november.

Magnette en De Wever bestookten elkaar de afgelopen dagen met verwijten, maar zaterdag zaten de voorzitters van de grootste partijen van Wallonië en Vlaanderen op vraag van de informateurs wel opnieuw rond tafel. Paars-geel lijkt dus voorlopig nog altijd niet helemaal begraven, ook al had het daar vorige week alle schijn van.

Paars-groene zeepbel

In de Zevende Dag liet De Wever zondag verstaan dat hij had gehoopt dat de PS zich zou vastrijden in een paars-groen scenario aangezien De Wever erop rekende dat zijn Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld nooit in zo’n regering zouden meestappen. Dat Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wel bereid leek dat te doen, heeft duidelijk diepe wonden geslagen. Volgens De Wever had hij tijdens de Vlaamse regeringsvorming “afspraken gemaakt” met Open Vld en CD&V dat hij hen niet zou laten vallen “als we federaal zouden onderhandelen”. De Wever gaf wel toe dat er omgekeerd van de kant van Open Vld en CD&V geen beloftes werden gemaakt.

(Lees verder onder de video)

De verhouding tussen De Wever en Rutten is duidelijk tot een dieptepunt gezakt. “Ik zag dat ze gisteren op Instagram een prachtige foto van een paars-groene zeepbel heeft geplaatst. Daarmee geeft ze misschien aan dat paars-groen een zeepbel is? Het had ook de vorm van een heel grote nul”, zei De Wever, die toevoegde dat hij “niet on speaking terms is” met Rutten.

Nieuwe verkiezingen

Vraag blijft hoe het verder moet, ook na de ontmoeting tussen De Wever en Magnette. Die laatste suggereerde voor het weekend dat er maar twee keuzes zijn: paars-groen of nieuwe verkiezingen. Op dat laatste zit in Vlaanderen, buiten Vlaams Belang, niemand te wachten, zeker niet nadat een nieuwe peiling vrijdag aangaf dat Vlaams Belang richting 30 procent oprukt moesten het nu verkiezingen zijn.

Vrijdag moeten Coens en Bouchez naar de koning om verslag uit te brengen. De PS en N-VA tegen dan opnieuw verzoenen lijkt vooralsnog een wensdroom, maar zo lang een van de twee pistes niet helemaal dood en begraven is, blijft de patstelling tussen paars-groen en paars-geel dus voortduren.