© EPA-EFE

‘Minimaal’ akkoord bereikt op klimaattop in Madrid: belangrijkste agendapunt doorgeschoven naar volgend jaar

Het heeft bijna twee dagen langer geduurd dan gepland, maar op de klimaattop in Madrid is er een minimaal akkoord bereikt. Zo mogelijk het belangrijkste agendapunt, waar twee weken lang over werd gedebatteerd, wordt echter doorgeschoven naar het cruciale 2020.

rrln

Het doel van de conferentie had alles te maken met de klimaattop in Parijs uit 2015. Toen is er afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en indien mogelijk tot slechts 1,5 graden in vergelijking met pre-industriële tijden. Dat akkoord is geldig vanaf 2020. Tijdens de top in Madrid moesten daarom de laatste richtlijnen vastgelegd worden om die doelstellingen ook daadwerkelijk te bereiken. Tot nog toe leek er namelijk te weinig van terecht te komen.

‘Time for action’ luidde de slogan van de COP25, de top in Madrid, dan ook. Maar zo makkelijk ging het allemaal niet. De klimaatconferentie had vrijdag afgelopen moeten zijn, maar er waren nog te veel struikelblokken.

Koolstofmarkten

De discussie liep onder andere vast op artikel 6 van het klimaatakkoord van Parijs. Dat punt voorziet de invoering van marktmechanismen voor de handel in emissies, de zogeheten koolstofmarkten. Het is een technische kwestie die al te lastig bleek voor de klimaattop in Polen vorig jaar. Het onderwerp werd destijds doorgeschoven naar de top in Madrid.

Maar ook nu blijken de koolstofmarkten, waarbij ontwikkelde landen die voor veel uitstoot zorgen dat kunnen compenseren via arme landen met minder uitstoot, een te heikel punt. De afspraken daarover worden andermaal doorgeschoven, nu naar de klimaattop van volgend jaar in Glasgow.

Ook over de klimaatambities waren de meningen verdeeld. Verschillende partijen, de Europese Unie en de kwetsbare landen op kop, wilden een duidelijke oproep voor een verhoging van de doelstellingen voor uitstootreductie van broeikasgassen in 2020. Maar andere landen stonden op de rem. Uiteindelijk kwamen alle partijen dan toch overeen om de doelstellingen voor 2030 vanaf volgend jaar “zo veel mogelijk aan te scherpen” .

MEER OVER Klimaat

Nu in het nieuws