Beerschot kan mak Westerlo de baas en blijft comfortabel leider

De tweede periode gaat Beerschot een pak beter af dan de eerste. In een niet bepaald spektakelrijke wedstrijd zette het een bleek Westerlo opzij. Het heeft een speelhelft geduurd, maar Beerschot trok toch duidelijk de wedstrijd naar zich toe en blijft comfortabel aan de leiding in de tweede periode.

Met een ongeslagen reeks van vier wedstrijden trokken Losada en de zijnen naar het Kuipje, waar het iets minder goed liep de laatste weken. Hoe vlotjes Westerlo meedraaide in het begin van dit seizoen, zo stroef is het begonnen aan de tweede periode.

Wat de vormcurve dan ook mag zijn, aan beide zijde voerden de trainers wissels in. Hernan Losada liet Marius Noubissi opvallend op de bank voor Fessou Placca. De jonge spits leverde al minder doelpunten op dan van hem op voorhand verwacht werd. De Argentijnse Beerschot-trainer probeerde de Kameroener dan maar eens achter de hand te houden als wissel. Ook Bob Peeters liet een aanvaller rusten. Kurt Abrahams scoort zonder problemen, maar toch verving Sava Petrov de Zuid-Afrikaan in de spits naast Igor Vetokele.

Twee spitsen, weinig kansen

Aan beide kanten een spits die zijn kans krijgt dus. Niet dat het veel kansen opleverde in een moeizaam wedstrijdbegin. Petrov kon net niet bij een diepe bal, Placca kon aan de overzijde maar moeilijk koppen op een voorzet van Maes. Op het eerste schot binnen kader was het een kleine twintig minuten wachten. De poging van Kader Keïta – wat wil je met zo’n voornaam – was een oprapertje voor doelman Vanhamel. De spitsenduo’s Vetokele-Petrov en Placca-Vancamp zorgden dus niet meteen voor veel vuur.

Niet lang na de eerste doelpoging stonden de toeschouwers in het Kuipje weer recht. Igor Vetokele glipte door buitenspelval en mocht alleen op doel af, maar stuitte onbegrijpelijk op Vanhamel. De rebound van Petrov ging maar net naast. Een waarschuwingsschot voor Beerschot, dat tot dan weinig durf toonde.

Daar kwam dankzij Vancamp toch enigszins verandering in. De jongeling kapte zich vrij in de zestien, maar botste op doelman Van Langendonck. Iets later nam diezelfde Vancamp een voorzet van Placca in een tijd, maar het geluid van een bal op de reclameborden was niet wat de Beerschot-aanhang wilde horen. Placca zette in de veertigste minuut dan maar zelf een actie op. Na eerst een Westerlo-verdediger in de wind te zetten, kan ook hij het hoofd niet koel houden voor Van Langendonck.

De 0-0-ruststand kwam overeen met het spelbeeld: veel aarzeling aan beide kanten, weinig creativiteit. Toch had er best al een andere score op het bord kunnen staan. Naast enkele niet te missen kansen voor beide ploegen, voorkwam Denis Prychynenko nog de Westelse 1-0. In het geharrewar na een hoekschop pakte de Duitser uit met een ideaal getimede tackle en verhinderde zo de vrije baan voor Souleymane Kone.

Durf én doelpunt

De durf die Beerschot in de eerste helft niet had, kwam in de tweede helft wel en zorgde ervoor dat Westerlo weggedrukt werd. Het was duidelijk: paars-wit wou een doelpunt. Dat doelpunt kwam er na een uur op naam van Dylan Sain-Louis, die het perfecte bedankje gaf voor zijn eerste basisplaats sinds begin oktober. De jonge Fransman kwam aan de eerste paal ingelopen om de perfect aangesneden voorzet van Grisez binnen te tikken: 0-1. Voorsprong én vertrouwen beet.

Westerlo moest er werk van maken, dacht ook trainer Bob Peeters. Het bracht voorlopig te weinig voorin en dus werd Kurt Abrahams in de ploeg gegooid voor een bleke Petrov. Toch sloegen de Kemphanen er maar niet in de wedstrijd te doen kantelen. Beerschot had de match in handen en trainer Losada haalde ook nog eens Marius Noubissi van stal. Het ontbrak de spits dit seizoen al vaak aan vertrouwen, maar Noubissi kende een goede invalbeurt en voetbalde zichtbaar vrijer. Zijn poging tot strafschop uitlokken mislukte wel.

En knappe actie van Christian Brüls deed Beerschot nog bibberen, maar de Mannekes gaven het nooit meer uit handen. Met een 11 op 15 blijft de ongeslagen reeks in stand en behoudt Beerschot sowieso de leiderspositie in de tweede periode. THOMAS FRANKEN

Meer voetbalnieuws