Wesley Hoedt (Antwerp) en William Togui (KV Mechelen) doen het niet slecht bij de Antwerpse clubs, maar Sander Berge (Genk) blijft de duurste speler op de Belgische velden.

Hoedt heeft duurste prijskaartje van Antwerpse clubs, marktwaarden Lamkel Zé en Togui stijgen sterkst

Op Transfermarkt.com, een website waarop je terecht kan voor allerlei voetbalstatistieken, hebben de spelersmarktwaarden een update gekregen. In de Jupiler Pro League wordt de top vijftig van duurste voetballers bijna volledig aangeleverd door G5-clubs, maar ook Wesley Hoedt (Antwerp) en Didier Lamkel Zé (Antwerp) steken de neus aan het venster. Bij KV Mechelen ziet William Togui zijn marktwaarde het meest stijgen.

tsfn

De spelers met het hoogste prijskaartje zijn niet onlogisch jonge, beloftevolle spelers die ook nog eens sterkhouder zijn bij hun (top)club in de Belgische hoogste klasse. Sander Berge (Genk, 22 miljoen), Jonathan David (Gent, 20 miljoen), Zinho Vanheusden (Standard, 18 miljoen), Krépin Diatta (Club Brugge, 17 miljoen) en Yari Verschaeren (Anderlecht, 16 miljoen) zijn daar een perfecte afspiegeling van. Maar hoe zit het bij Antwerp en KV Mechelen, de twee clubs uit de provincie die in eerste klasse bovenin proberen mee te draaien?

Antwerp: Hoedt in Belgische top 20, Lamkel Zé sterkste stijger

Centrale verdediger Wesley Hoedt behoudt zijn marktwaarde van 8 miljoen euro en is daarmee de duurste speler van een niet G5-club. De Southampton-huurling werd in september als toptransfer naar Deurne-Noord gehaald. De Nederlander loste de verwachtingen in en staat met zijn prijskaartje van acht miljoen mooi tussen het grote geweld van de G5 als zeventiende duurste speler in België.

Naast Hoedt is Didier Lamkel Zé de duurste Antwerp-speler. De 23-jarige Kameroener ontpopte zich in de heenronde tot een van de smaakmakers op de Belgische velden. Zijn marktwaarde is met een stijging van 1,8 miljoen naar 4,5 miljoen meer dan verdubbeld. Zijn selectie voor de Kameroense nationale ploeg en zijn jonge leeftijd zullen er wellicht ook voor iets tussen zitten.

Verder kennen ook Buta (4 miljoen), Arslanagic (3,5 miljoen), Rodrigues (2 miljoen) en Miyoshi (1,5 miljoen) een knappe stijging. Bij de dalers vinden we onder anderen Mirallas en Defour (allebei 4 miljoen) terug. De eerste kende even een moeilijke periode bij Antwerp en de tweede kampt al even met blessures. Ook Benson (3 miljoen) ziet zijn marktwaarde met een miljoen dalen.

KV Mechelen: Storm duurste, Togui sterkste stijger

De marktwaarden in de Mechelse kern liggen een pak lager. KV Mechelen heeft op KV Kortrijk en Waasland-Beveren na de goedkoopste kern van alle eersteklassers (totaal: 21,5 miljoen). Antwerp daarentegen staat op de zesde plek met een kern ter waarde van 59,5 miljoen euro.

Het is dus niet verwonderlijk dat de duurste speler bij KV Mechelen ‘maar’ 2,5 miljoen euro kost. Nikola Storm is nu al het tweede seizoen een van de sterkhouders Achter de Kazerne en dat levert hem een lichte stijging van 2,2 miljoen euro naar 2,5 miljoen euro op. Hij gaat Engvall en Vanzeir (allebei 2 miljoen) voor in de Mechelse top drie.

Wat opvalt bij KV Mechelen zijn de vele stijgers. Wellicht heeft de stijging van 1B naar 1A daar iets mee te maken. De promotie komt de marktwaarde van onder anderen Schoofs (1,8 miljoen), Van Cleemput (1,3 miljoen), Van Damme en Corryn (allebei 1 miljoen) ten goede. De sterkste stijger is William Togui. De 23-jarige Ivoriaan wordt met zijn 1,3 miljoen euro een half miljoen duurder dan voordien.

Ook opvallend: De Camargo is ‘slechts’ 250.000 euro waard. De Braziliaanse Belg is op het veld nog steeds van goudwaarde, maar ondertussen is De Camargo wel al 36 jaar. De 17-jarige Aster Vranckx is dan weer 700.000 euro waard vanwege zijn potentieel.

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws