Staking cipiers in Turnhout. © BERT DE DEKEN

Zaak uitgesteld omwille van cipiersstaking

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag een dossier van invoer van drugs en witwassen alweer moeten uitstellen, deze keer omwille van de staking in de gevangenissen. Eén beklaagde die een straf uitzit voor andere feiten, wilde absoluut zijn proces in persoon bijwonen waardoor de rechtbank niet anders kon dat het dossier uit te stellen. De feiten dateren van 2007, het dossier werd al verschillende keren uitgesteld tot grote frustratie van de procureur.

blg

Zeven mannen moeten zich verantwoorden voor de invoer van bijna 700 kilogram cocaïne vanuit Venezuela, via Mauritanië. Daar werd in 2007 een container onderweg naar ons land onderschept. Sommige verdachten moeten zich ook nog verantwoorden voor het witwassen van bijna 2,8 miljoen euro.

Het dossier werd al verschillende keren ter zitting gebracht, maar telkens was er een reden om het uit te stellen. Zo ook donderdag, doordat een beklaagde niet naar de rechtbank werd overgebracht vanuit de gevangenis, een gevolg van de staking van de cipiers. De rechtbank zag zich genoodzaakt het dossier opnieuw uit te stellen, een verdachte heeft immers het recht in persoon aanwezig te zijn op zijn proces.

Openbaar aanklager Steven Dewinter kon niet anders dan zich neerleggen bij de beslissing, ook al sleept het dossier al lang aan. Het zou verjaren in februari 2023, dus die datum is nog veraf maar de vraag stelt zich wel of de redelijke termijn niet overschreden is. Het dossier werd nu uitgesteld naar 23 april 2020, de drie rechters hebben de advocaten van de verdediging op het hart gedrukt dat het dossier dan zeker zal behandeld worden en ze bij een eventuele nieuwe actie van het gevangenispersoneel de rechtbank tijdig moeten verwittigen zodat een andere oplossing voor de overbrenging kan worden geregeld.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio