Gestolen schilderij van wereldberoemde schilder duikt na 23 jaar op in vuilniszak

Een vermoedelijk schilderij van de bekende Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt is na bijna 23 jaar in Italië opgedoken. “Bildnis einer Frau” werd in een museum in Piacenza gevonden, nadat het daar in 1997 verdwenen was. Tuinmannen vonden het dinsdag toen ze aan het opruimen waren.

Het schilderij lag in een holte in een muur rond het binnenhof van het museum Ricci Oddi. De holte zat achter een kleine metalen deur die overwoekerd was.

“Ik kwam van het middageten terug toen de tuinmannen me riepen”, zei Dario Gallinari, een medewerker van het museum, woensdag. “Ik dacht dat het een grap was.” Het schilderij was in een zwarte vuilniszak verpakt. Gallinari dacht meteen aan een Klimt. “Ik heb het oog van een expert.”

Met bevende handen gaf hij het schilderij aan de veiligheidschef van het museum, die de politie erbij haalde. Het kunstwerk verkeert in een goede toestand en is niet beschadigd. Het wordt nu bij de politie onderzocht, maar er is veel kans dat het echt verklaard wordt, aldus Gallinari.

© AP

Het is onduidelijk wat er precies met het schilderij gebeurd is. Klimt (1862-1918) zou het in een reeks van vrouwenportretten tussen 1916 en 1918 geschilderd hebben. In februari 1997 verdween het portret uit het museum. De vermoedelijke dieven lieten enkel het kader achter.

Nu in het nieuws