Geschenkjes uitpakken voor de neus van je kinderen: een goed idee?

Het is goed om kinderen af en toe te laten kijken naar YouTube-filmpjes waarin een ander kind geschenkjes opent. Volgens specialisten zou het hen zin geven om nieuwe dingen te ontdekken en al spelenderwijs méér te leren. Ondanks die voordelen vervangen filmpjes het sociale aspect van spelen niet. Dat schrijven verschillende Britse media.

vwh

De zogenaamde unboxing-video’s zijn niet nieuw. Al jaren openen volwassenen met enige suspense doosjes van technologische hebbedingen, make-up en noem maar op. Nu hebben ook de kleinsten de trend ontdekt, al dan niet om hip speelgoed beter te leren kennen voor ze het op hun verlanglijstje plaatsen. Ze zijn aan hun scherm gekluisterd wanneer een jongen of meisje nieuw speelgoed zorgvuldig (lees: meestal traag) uit de verpakking haalt. Het hoogtepunt van zo’n video’s vindt plaats als het voorwerp in kwestie eindelijk klaar is voor gebruik. Klaar om mee te spelen, in dit geval. Bij wijze van opvolging, wordt het item in het tweede deel van de video gedemonstreerd en beoordeeld.

Beter spelen

Volgens experts zijn zo’n filmpjes geen slechte zaak. Wetenschapper Dave Neale, verbonden aan Cambridge University, zegt aan de BBC dat deze video’s een positieve impact kunnen hebben als ze kinderen aanmoedigen om te spelen en het speelgoed zelf tot in de details te verkennen. “Spelen is een essentieel onderdeel van de vroege ontwikkeling. Het leert ons taalvaardigheden en emotionele regulatie. Spelen leert ons ook delen. Alles wat spelen stimuleert, is eigenlijk een goed plan”, klinkt het.

Neale maakt zich wel zorgen over een ander aspect van de video’s: het feit dat ze geen interactie en sociale contacten genereren. “Wanneer kinderen met speelgoed spelen, zijn ze probleemoplossend en creatief. ze zoeken uit hoe het speelgoed werkt en welke andere dingen ze ermee kunnen doen. Zo wordt het een leerrijk traject. Als ze naar deze video’s kijken, ervaren ze dat minder. De betrokkenheid is oppervlakkig.” Daarin treedt Alison Prowle, verbonden aan de University of Worcester en specialiste op het gebied van kinderen en familie, hem bij. “Die passiviteit valt niet te negeren. Je verliest de sociale natuur van het spelen. Kinderen denken dat de jongen of het meisje in het filmpje een vriend(in) is, maar er is geen sprake van de essentiële empathische gevoelens of probleemoplossende ervaringen.”

Review of reclame?

Daarbij komt dat de grens tussen beoordeling of reclame vaak moeilijk te bepalen is. In de Verenigde Staten zit de carrière van een beroemde unboxer, de achtjarige Ryan Kaji, in het slop. Hij wordt er door de Federal Trade Commission van beschuldigd kinderen te manipuleren die te jong zijn om het onderscheid te maken tussen reclame en een review. Google, dat YouTube bezit, heeft onlangs een nieuw systeem gecreëerd waarin inhoud gericht op kinderen duidelijk moet worden aangegeven. Zo kan de site gerichte advertenties uitschakelen.

NIET TE MISSEN