© Isopix

Iconische jurk van prinses Diana raakt dan toch verkocht

De diepblauwe, fluwelen jurk die prinses Diana in 1985 droeg voor een galadiner in het Witte Huis is dan toch verkocht geraakt. Nochtans maakte het veilinghuis maandag bekend dat dat niet het geval was. Achteraf dook blijkbaar toch nog een koper op.

flb

Met blozende wangen aanvaardde prinses Diana op 9 november 1985 de uitnodiging van John Travolta om met hem te dansen op een galadiner in het Witte Huis. De foto’s van die dans gingen de wereld rond en de jurk die ze daarbij droeg, werd iconisch. Bij Kerry Taylor Auctions in Londen hoopten ze dan ook dat het ontwerp van designer Victor Edelstein zo’n 410.000 euro zou opbrengen.

Maar zo vlot verliep het allemaal niet, want het stuk raakte niet verkocht omdat het maandag op de veiling de startprijs van 230.000 euro niet haalde. Twee andere creaties die de prinses ooit had gedragen van respectievelijk ontwerpers Katherine Cusack en Catherine Walker veranderden wel van eigenaar voor de sommen van 57.000 en 33.000 euro.

Maar daarmee was de kous niet af. Nu is namelijk gebleken dat de jurk na de veiling toch werd verkocht en meer bepaald aan Historic Royal Palaces. Dat is een vereniging die zich inzet voor het behoud van de onbewoonde koninklijke residenties in het Verenigd Koninkrijk. Zij zouden om en bij de 313.000 euro betaald hebben voor het stuk. "We zijn trots dat we het aan onze collectie kunnen toevoegen en dat meer dan twintig jaar nadat het Kensington Palace had verlaten", reageert Eleri Lynn, curator bij Historic Royal Palaces.

NIET TE MISSEN