Op drift geslagen containerschip botst tegen kraan in Waaslandhaven: enorme ravage

In het Deurganckdok in de Waaslandhaven is maandagmiddag een schip op drift geraakt en tegen een kraan gebotst. De kraan stortte daarna in. Er vielen geen gewonden, maar de ravage op de kaai is enorm. Ondertussen zijn er beelden opgedoken van het moment waarop de kraan instortte.

jtp, blg

Het 328 meter lang containerschip voer tussen Hamburg en Antwerpen en kwam maandag iets voor 11 uur aan in de Antwerpse haven. De ‘APL Mexico City’ meerde aan bij kaai 1740 van containerterminal PSA, maar om 13.45 uur sloegen de trossen los door de slechte weersomstandigheden.

“APL Mexico City is vervolgens op drift gegaan in de richting van kaai 1702 van DP World aan de overkant van het Deurganckdok, waar het een kadekraan heeft geraakt rond 14u”, aldus woordvoerder Kris Thieren van DP World.

(Lees verder onder de video)

Geen gewonden

De kraan stortte in elkaar en viel deels in het Deurganckdok. DP World en CEPA bevestigen dat er geen gewonden zijn. De activiteiten op de kaai zijn wel tijdelijk stilgelegd. Momenteel stellen Brabo en de havenautoriteiten alles in het werk om het schip onder controle te krijgen. Er werden zes sleepboten ter plaatse geroepen, die zich aan het schip vastmaakten. Het schip is intussen veilig afgemeerd. Het raakte wel beschadigd en moet worden hersteld vooraleer het weer kan afvaren.

Op kaai 1700 hernam DP World Antwerp de operaties om vrachtwagens en schepen te behandelen opnieuw om 22u gisterenavond. Gezien de operaties na het incident gestaakt moesten worden, zal het de komende dagen extra druk zijn op de terminal. DP World Antwerp zal extra vrachtwagens binnen de beschikbare tijdslots behandelen om de opgelopen achterstand in te halen.

De terminaluitbater zal zo snel mogelijk van start gaan met de opruimwerken aan de kraan in samenwerking met gespecialiseerde diensten. Deze werken zullen mogelijk enkele weken in beslag nemen. De getroffen kraan bevindt zich op een minder intensief gebruikt deel van de kade en werd ingezet voor kleinere diensten.

DP World stelt al het mogelijke in het werk om de impact op de operaties tot een minimum te beperken. De kraan zal op termijn vervangen worden. De APL Mexico City ligt tot nader bericht aangemeerd op kaai 1700.

Een tweede schip, de MSC Anchorage dreigde ook los te komen. Uit voorzorg ligt er een sleepboot tegenaan om het schip op zijn plaats te houden.

Het incident zelf was te zien op radarbeelden van de scheepvaartverkeersbegeleiders in de toren van Zandvliet. “We zagen het schip een vreemde en plotselinge beweging maken”, getuigen zij.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© MarineTraffic

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio