Achttien gewonden bij botsing Waterbus: parket start onderzoek

Print

Video: ATV

/ Antwerpen -

De Waterbus die vaart tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen, is maandag iets voor zes uur gebotst. Daarbij vielen achttien gewonden, twee van hen waren er ernstiger aan toe, maar niemand verkeerde in levensgevaar, zegt de federale politie.

GVA+ Botsing met nagelnieuwe Waterbus op Linkeroever: “De helft had niet door wat er gebeurde”

De Waterbus is net voor het aanmeren tegen de hoek van de aanlegsteiger aan het Sint-Annastrand op Linkeroever gebotst. “Het was eb en er was op dat moment veel stroming, veel wind en een slecht zicht door de regen”, aldus Gert Ickx van de Antwerpse haven. “De boot is tegen de punt van de ponton gebotst. Verschillende passagiers zijn daardoor ten val gekomen.” Op het moment van de botsing waren 58 personen aan boord.

Zestien personen, waaronder zeker een bemanningslid, werden naar het ziekenhuis gebracht. De meesten hadden verwondingen in het aangezicht omdat ze door de klap tegen de rugleuning van de stoel voor hen werden gekatapulteerd. Enkele personen hadden ook last van nekklachten. Twee passagiers raakten zelfs zwaargewond, een van hen liep een bekkenbreuk op en moest door de brandweer met een brancard van boord gedragen worden.

Verschillende ziekenwagens en een MUG-team kwamen ter plaatse en brachten verschillende personen over naar het ziekenhuis.

Onderzoek gestart

De Waterbus zelf liep vooraan heel wat schade op. Ook de steiger liep lichte schade op maar is wel nog bruikbaar. De Waterbus was kort voordien vertrokken aan het Steenplein en zou na de halte aan het Sint-Annastrand richting Zwijndrecht en Kallo varen.

De scheepvaartpolitie kwam ter plaatse om vaststellingen te doen en het incident te onderzoeken. Ondertussen startte ook het parket een onderzoek naar de botsing. “Wij hebben een nautisch expert aangesteld die ter plaatse een onderzoek zal voeren naar de omstandigheden en de oorzaak van het ongeval”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Op dit moment is de toestand daar bevroren, zodat de deskundige zijn werk kan doen.”

Dienstverlening fel verstoord

Twee andere schepen van de Waterbus kampten maandag met een technische storing, waardoor de dienstverlening vanuit het zuiden van Antwerpen serieus verstoord was. Gebruikers van de Waterbus werden dan ook gewaarschuwd en geadviseerd om op maandag de fiets of een ander vervoersmiddel naar hun bestemming te nemen.

Wie De Waterbus wil nemen, raadpleegt best de website voor de actuele vertrektijden: www.dewaterbus.be

Achttien gewonden bij botsing Waterbus: parket start onderzoek
Foto: JVDP
Achttien gewonden bij botsing Waterbus: parket start onderzoek
Foto: JVDP
Achttien gewonden bij botsing Waterbus: parket start onderzoek
Foto: JVDP
Achttien gewonden bij botsing Waterbus: parket start onderzoek
Foto: JVDP
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio