© Photo News

DISCUSSIE. Leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar?

Elke dag belanden zes tieners stomdronken op spoed. Nog nooit zaten daarbij zoveel 12- tot 13-jarigen als vorig jaar. Experts trekken aan de alarmbel en pleiten voor het optrekken van de leeftijdsgrens tot 18 jaar.

LEES OOK: Aantal stomdronken 12- tot 13-jarigen op spoed nog nooit zo hoog

Het aantal minderjarigen dat stomdronken in het ziekenhuis terechtkomt, is al enkele jaren verontrustend hoog. De Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Hoge Gezondheidsraad zouden de leeftijdsgrens voor alcohol daarom graag opgetrokken zien tot 18 jaar, net als in Nederland en de meeste andere Europese landen.

De cijfers van tieners die op de spoed belanden door alcohol, liggen in België namelijk drie keer hoger dan in Nederland. In onze cultuur lijkt een grote tolerantie ingebakken voor drinken op jonge leeftijd.

Maar onverantwoord alcoholgebruik is bij jongeren extra gevaarlijk, ook op de lange termijn. “Wie herhaaldelijk stomdronken op spoed belandt, kan zelfs dommer worden”, zegt de Nederlandse kinderarts Nico van der Lely van het Reinier De Graaf-ziekenhuis in Delft. “Als een tiener alcohol drinkt, voelen ze daar lang niets van. Ze zwalken niet, maar gaan plots out. Dan kunnen ze wegzakken in een coma die enkele uren kan duren.”

Wat denk jij? Zijn we streng genoeg voor jongeren en alcohol? Moet de leeftijdsgrens worden opgetrokken tot 18 jaar? Of zal verbieden het gebruik alleen aanmoedigen?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt maandag in de krant.

MEER OVER Discussie