Stien Vanhoutte verbetert Belgisch record op 500 meter op Wereldbeker schaatsen in Kazachstan

Stien Vanhoutte heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan, het Belgische record op de 500 meter verbeterd. Vanhoutte noteerde zaterdag een tijd van 39.61 seconden.

Vincent Van Genechten

Dat was 22 honderdsten van een seconde sneller dan de oude toptijd, die sinds de openingswedstrijden van 12 oktober in Inzell op haar naam stond. Vanhoutte won haar rit in het ijspaleis Alau van de Zuid-Koreaanse Seung Heun Shin (39.85). De eerste 100 meter legde ze af in 11.07 seconden. "Heel tevreden mee", aldus Vanhoutte. "Het was sneller ijs dan de voorbije dagen, maar ik had ook een goeie dag."

De 23-jarige West-Vlaamse eindigde als zestiende in de B-groep. De overwinning was voor de Nederlandse Dione Voskamp (38.72). De Russin Irina Kuznetsova werd tweede (38.77) en de Poolse Andzelika Wojcik derde (38.93).

Hanne Desmet wordt vierde in B-finale 1.500m

Ereprijzen bleken te hoog gegrepen voor de Belgische shorttrackers op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in het Chinese Sjanghai. Hanne Desmet moest in de B-finale van de 1.500 meter genoegen nemen met de vierde plaats. Haar broer Stijn haalde de halve finale van de 500 meter niet.

In het Crown Indoor Stadium lag Hanne Desmet lang op koers voor een medaille. De versnelling van de Chinese Yu Tong Han was alle andere finalistes echter te machtig. In de strijd om de tweede en derde plaats ging Desmet vervolgens ten onder tegen Ytze Zang uit China en de Duitse Anna Seidel. De A-finale was een prooi voor het Zuid-Koreaanse koppel Alang Kim en Min Jeong Choi. Een week geleden, in Nagoya, was geen van de Zuid-Koreaanse shorttracksters tot de voornaamste eindstrijd doorgedrongen.

De jury had Desmet aan de B-finale toegevoegd. Ze werd in de halve eindstrijd slechts zesde. Dat was een gevolg van een massale valpartij waaraan slechts drie shorttracksters zich konden onttrekken.

De vierde plaats van Stijn Desmet in de kwartfinale van de 500 meter was onvoldoende om door te stoten. Na een valse start reed Desmet heel even op de voor een vervolg noodzakelijke tweede plek. Maar hij moest uiteindelijk de Rus Pavel Sitnikov en de Nederlander Melle van ‘t Wout laten gaan. De Chinees Dajong Wu won de race superieur.

Op de laatste dag hebben broer en zus Desmet nog mogelijkheden op de 1.000 meter. Vrijdag hadden beiden zich rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales.

Meer sportnieuws