Minder dan de helft van de lijnbussen is op tijd: “Investeer in alternatieven”

Themabeeld. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Minder dan de helft van de lijnbussen is op tijd: “Investeer in alternatieven”

Print
Turnhout -

Slechts 46,92% van de bussen in de provincie Antwerpen rijdt op tijd. Dat blijkt uit cijfers die minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) bekendmaakte.

“Er zijn ook nooit eerder zo veel klachten over de stiptheid van De Lijn geweest als dit jaar”, reageert Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) uit Turnhout. “Met zo’n dienstverlening krijg je de mensen de bus niet op. Helaas kunnen deze gegevens de minister niet overtuigen om het mobiliteitsbeleid radicaal om te gooien. Dat de bussen mee in de dagelijkse files staan, is de grootste reden van de slechte stiptheid. Daarom is het meer dan ooit nodig om de dominantie van de wagen als vervoermiddel af te bouwen.”

Anaf vraagt om het wegennet, dat al het dichtste van Europa is, niet verder uit te breiden. “Investeer in alternatieven. In de eerste plaats in een aantrekkelijk en betrouwbaar openbaar vervoer, met daarnaast meer en veiligere fietsroutes en gedeelde mobiliteit. Pas dan zullen reizigers van De Lijn echt waar voor hun geld krijgen.”

Alleen in West-Vlaanderen reed in 2018 de helft van de bussen op tijd. De stiptheid van de provincie Antwerpen ligt net onder het Vlaamse gemiddelde.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio