© Photo News

Levenslang gevorderd voor Bart Goossens en Natasja De Paepe

Advocaat-generaal Björn Backx heeft levenslange opsluiting gevorderd voor Bart Goossens (37) en Natasja De Paepe (39), die donderdag schuldig verklaard zijn aan de roofmoord op Frank Serruys in Essen in de nacht van 12 op 13 juni 2017. “Het slachtoffer is een gruwelijke dood gestorven, het was een liquidatie voor zijn geld en daar til ik zwaar aan.”

Maaike Floor

Waar Björn Backx ook zwaar aan tilde was dat Natasja een goede band had opgebouwd met Frank Serruys. Ze kenden elkaar uit de psychiatrische afdeling AZ Klina in Brasschaat en na de opname had Frank zich over haar ontfermd. Ook financieel zorgde hij voor haar, want zelf was ze platzak. “In zowel de persoonlijkheid van Bart Goossens als die van Natasja De Paepe zie ik geen verzachtende omstandigheden. Bart is beïnvloedbaar, leugenachtig en soms agressief. Natasja is manipulatief en gebruikt anderen om te krijgen wat ze wil. Ze laat overal een puinhoop achter, waar ook haar eigen kinderen het slachtoffer van zijn.”

Bart Goossens heeft een strafblad, Natasja De Paepe niet, maar ook dat was voor het openbaar ministerie geen reden voor verzachtende omstandigheden, net zo min als de houding van de twee in de gevangenis. “Ze hebben daar samen een kind verwekt. Is er een nog meer onverantwoordelijke daad dan dat? Welke impact heeft dat op de eerste levensjaren van hun kind? Ik denk dat Natasja zelfs dit inzette om te manipuleren.”

Oprechte spijt en berouw heeft Björn Backx tijdens het onderzoek en op de zitting niet gezien. “Ik heb niet de indruk dat ze worstelen met wat ze een ander mens hebben aangedaan. Puur om het geld is Frank Serruys vermoord en daarna gedumpt als een stuk huisvuil. Dat is weerzinwekkend. Daarom vorder ik voor allebei levenslange opsluiting.”

Gedumpt

© Jan Van der Perre

De advocaten van Bart Goossens en Natasja De Paepe zagen wel verzachtende omstandigheden. “Het misbruik op zijn dertiende heeft de levensloop van Bart Goossens bepaald, daardoor is hij gevlucht in drank en drugs. Hij heeft veel fouten gemaakt, maar hij is geen Dutroux of Horion. Hij heeft een geweten en hij heeft vanaf het tweede verhoor zijn verantwoordelijkheid genomen. Natasja De Paepe heeft een grote rol gespeeld in dit drama. Ze heeft hem aangezet tot de feiten, ze heeft een kind met hem gewild en hem zes weken voor dit proces gedumpt via een rapportbriefje. Het kwam niet meer goed uit”, pleitte Johan Platteau.

Aan het eind van zijn pleidooi richtte hij zich nog even tot Bart Goossens zelf. “Ik heb gefaald, de jury heeft u schuldig verklaard aan roofmoord. Maar ik heb de jury vandaag gevraagd om mild te zijn. Wees blij dat uw familie gekomen is, u staat niet alleen. Ik geloof u en ik gun u om na de straf opnieuw vrij te zijn.”

Beetje compassie

© Photo News

Frédéric Thiebaut zag voor Natasja De Paepe haar blanco strafregister, het feit dat ze bijna altijd gewerkt heeft, haar borderline-kenmerken en haar verslavingsproblematiek als omstandigheden waarmee de jury rekening kan houden. “Mag er een beetje compassie zijn met mensen met verslavingsproblemen? Ook aan haar persoonlijkheid kan ze werken, het is hier geen perte totale.” Meester Thiebaut vertelde dat ze het in de gevangenis goed doet met haar zoontje. “Ze heeft ook geen enkel tuchtverslag. Er is wel wat goeds te vertellen over Natasja, ze verdient geen levenslang. Beoordeel haar zoals u zelf beoordeeld zou willen worden.”

In het laatste woord zei Bart Goossens dat hij een drugsprobleem heeft, maar zich positief wil blijven inzetten. “Ik zal mijn straf aanvaarden.” Natasja: “Ik hoop alstublieft dat ik nog een kans krijg.”

Rond 12.45u is de jury in beraad gegaan.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio