© mph

Lek in gasleiding in Westerlo: gemeentelijk rampenplan uit voorzorg opgestart

In Westerlo is in de nacht van donderdag op vrijdag de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd na een lek in een ethyleenleiding bij een cosmeticabedrijf. Dat meldt de gemeente vrijdagochtend. Het is een voorzorgsmaatregel tot het lek is hersteld.

Volgens de gemeente gaat het om een klein lek in een leiding ethyleen ter hoogte van het cosmeticabedrijf Estée Lauder in de Nijverheidsstraat langs de E313 in deelgemeente Oevel. Eén woning werd uit voorzorg geëvacueerd.

Ethyleen is een brandbaar gas, met het lek moet dus voorzichtig worden omgesprongen. De situatie wordt sinds middernacht van nabij opgevolgd en gemeten door de veiligheidsdiensten.

Affakkelen

Vrijdagochtend zijn de hulpdiensten in alle vroegte samen met de beheerder van de pijpleiding bezig om de leiding drukloos te maken, waarna men het gas kan affakkelen en de pijpleiding herstellen. Dat zal nog een aantal uren duren, klinkt het.

Voor omwonenden en voor het verkeer zijn er voorlopig geen maatregelen nodig. “Het gaat om een erg lokaal incident”, zegt communicatieverantwoordelijke Christophe Sproelants van de gemeente Westerlo. “De E313 en zelfs de Nijverheidsstraat zijn gewoon open voor het verkeer. Er zijn ook weinig directe omwonenden. Alleen in de bedrijven Vansant en Estée Lauder kan voorlopig niet worden gewerkt, maar aan de overkant bijvoorbeeld wel.”

De hulpdiensten bekijken momenteel ook waar er precies zal worden afgefakkeld. “Dat kan ook gebeuren in Herentals of Geel, het is immers een erg lange leiding”, geeft Sproelants aan.

Momenteel zijn de hulpdiensten samen met de beheerder van de pijpleiding bezig om de leiding drukloos te maken, waarna men het gas kan affakkelen en de pijpleiding herstellen. Dat gaat een aantal uren duren.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio