© Victoriano Moreno

Zes jaar cel voor invoer van 1,1 ton heroïne in container met tegellijm

De 44-jarige Mehtap K. uit Rotterdam is donderdag veroordeeld tot zes jaar cel en 24.000 euro boete. De correctionele rechtbank van Antwerpen vond het bewezen dat ze door een criminele organisatie werd ingehuurd om een vennootschap op te richten waarmee een deklading tegellijm werd ingevoerd. Bij een controle van de container bleek er meer dan 1,1 ton heroïne in verstopt te zitten. De Rotterdamse beweerde niets van de drugs af te weten.

blg

De douane controleerde op 3 februari 2019 een container met tegellijm die bestemd was voor de vennootschap van de beklaagde. Er werden 73 zakken met in totaal 1.112 kilo heroïne in aangetroffen. De container werd drie dagen later opgehaald en naar een loods op een bedrijventerrein in Wuustwezel vervoerd. Mehtap K. werd ter plaatse gearresteerd.

De vrouw wist naar eigen zeggen niet dat er drugs in de container zaten. Ze verklaarde dat ze al drie jaar een bedrijf in Turkije had, dat actief was in de bouwsector. Daarnaast had ze in 2018 een vennootschap overgenomen om goedkoop bouwmateriaal uit Iran en Turkije in te voeren, dat ze vervolgens wilde verder verkopen in België.

Stroman

Volgens het openbaar ministerie werd ze echter ingehuurd als stroman, zodat haar vennootschap kon dienen als dekmantel voor drugstransporten. De procureur vond het vreemd dat ze de loods al op 20 augustus gehuurd had, maar ze pas op 5 februari 2018 in gebruik had genomen. Ze had daardoor 4.000 euro aan huurgelden verspild, terwijl ze net veel schulden had. De huurgelden waren bovendien cash betaald. Ze kon ook bitter weinig informatie over haar vennootschap geven.

De verdediging zag geen enkel hard bewijs voor haar betrokkenheid. Zo had ze bijvoorbeeld niet naar haar opdrachtgevers gebeld om te zeggen dat de container gearriveerd had. Mehtap K. was ook niet gekend bij politie of gerecht. De rechtbank vond haar schuld echter bewezen en veroordeelde haar tot zes jaar cel, een jaartje minder dan er gevorderd was.

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio