© bfs

Negen jaar geleden nog geweerd als Prins Carnaval, nu jaren naar de cel voor cocaïnesmokkel

De correctionele rechtbank in Dendermonde heeft Gustaaf S. uit Aalst, in 2010 nog geweerd als kandidaat Prins Carnaval Aalst omdat hij geen blanco strafblad kon voorleggen, veroordeeld tot zes jaar cel en een boete van 8.000 euro. Hij kreeg die straf voor zijn aandeel bij de invoer van vijf ton cocaïne vorig jaar in de haven van Antwerpen.

bfs

De drugs zat verstopt in zeecontainers die telkens een adres in Nederland hadden maar ook loodsen in De Klinge en Sint-Niklaas doken op in het dossier, et als het erf van Gustaaf S. in Aalst. Daar werd op 7 december van vorig jaar een container geparkeerd met daarin 1.700 kilogram cocaïne verstopt tussen bakstenen. Volgens het openbaar ministerie bleek uit de gsm- en chatberichten van S. duidelijk dat hij actief had meegewerkt aan de drugsinvoer. “Hij maakte deel uit van een professionele organisatie die zich bezighield met intercontinentale cocaïnesmokkel. Zijn rol was allesbehalve die van een ‘domme kracht’. Hoewel hij niet aan het hoofd stond van de bende, speelde hij er een belangrijke rol in. Hij heeft er ook voor gekozen om de anderen te beschermen. Dat er grote geldbedragen circuleerden mag duidelijk zijn.” De totale waarde van de verscheepte drugs werd door de procureur op 359 miljoen euro geschat.

Gustaaf S. beweerde tijdens zijn proces dat hij zou gewerkt hebben als infiltrant van de gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen. “Ik dacht dat ik onder bescherming stond van het openbaar ministerie”, gaf hij samen met zijn advocaat Geert Schouppe aan. “Ik had ook effectief contact met de politie.” Een verhaal dat door de openbaar aanklager afgedaan werd als fantasie.

Inge P., de echtgenote van Gustaaf S., kreeg een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een boete van 8.000 euro waarvan 800 euro met uitstel. Zij was op papier de zaakvoerster van enkele van de Nederlandse bedrijven die als bestemmingsadres waren opgegeven.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio