Nederlandse voetballegende Marco van Basten verwijderd uit Fifa 20 na nazigroet

Marco van Basten is voorlopig geschorst als digitale speler in het Fifa 20 Ultimate Team. Dat heeft spelmaker EA Sports dinsdag laten weten. De verwijdering komt er naar aanleiding van zijn nazigroet in het Nederlandse voetbalprogramma 'De Eretribune' bij FOX Sports.

“We zijn op de hoogte van recente opmerkingen van Marco van Basten”, schrijft de spelmaker in een “boodschap van het Fifa-team”. EA Sports verwijst naar zijn streven naar gelijkheid en diversiteit “door ons hele spel” en stelt dat de voormalige international en bondscoach “tot nader order” niet beschikbaar is als digitale speler.

Op de fora van het spel wordt de maatregel zowel toegejuicht als afgekeurd. Er wordt ook opgeroepen tot het ongedaan maken van de schorsing.

Van Basten was van 2016 tot 2018 nog twee jaar aan de slag als hoofd technische ontwikkeling bij wereldvoetbalbond Fifa, dat een licentieovereenkomst met spelontwikkelaar EA heeft voor het gelijknamige videospel. Eind vorig jaar nam de Nederlandse oud-voetballer ontslag om meer tijd met zijn familie te kunnen doorbrengen.

De Nederlandse oud-topvoetballer liet zich vorige week zaterdag na een interview met Frank Wormuth, de Duitse trainer van Eredivisie-club Heracles, plotseling de nazigroet “Sieg Heil” ontvallen. Van Basten bood meteen na de uitzending zijn excuses aan voor de opmerking. FOX Sports besloot hem een week van de zender te houden. Zijn gage wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

LEES OOK. Marco van Basten maakt “ongepaste grap” op Nederlandse televisie: “Sieg Heil”

Meer sportnieuws