DISCUSSIE. Kerncentrales langer open om het klimaat te redden?

Foto: Photo News

DISCUSSIE. Kerncentrales langer open om het klimaat te redden?

Print

Met de Klimaattop in Madrid gaat weer alle aandacht naar onze energie. Momenteel is België niet gewapend om een sluiting van de kerncentrales in 2025 op te vangen. Dat zegt professor Jean-Pascal van Ypersele. Zijn de kerncentrales nodig om ons klimaat te redden?

“We hebben veel tijd verspeeld. Ik ben geen voorstander van nucleaire energie, maar de bestaande centrales zijn nu eenmaal de goedkoopste bronnen. Ik zie dat anderen pleiten voor gascentrales in de transitiefase, maar gas is een fossiele brandstof en dus vervuilend.”

Van Ypersele, klimatoloog mte internationaal aanzien, vindt het wel raadzaam om aan de uitbaters van de kerncentrales een heffing op te leggen die moet worden geïnvesteerd in alternatieve energie. Maar volledig overschakelen op wind en zon is in 2025 niet realistisch, zegt hij.

Wat vind jij? Is nucleaire energie zo snel mogelijk volledig te vermijden, of storten we ons dan in een gevaarlijk avontuur? Wil jij alleen nog groene stroom? Of speelt vooral de prijs op jouw factuur mee?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen van woensdag.

Nu in het nieuws