© Photo News

Olievlek in havendok zorgt voor geurhinder in Antwerpen

De hulpdiensten in Antwerpen kregen maandag heel wat meldingen van geurhinder binnen. De vermoedelijke oorzaak is een olievlek in een havendok. Over de oorzaak van het incident is er nog geen duidelijkheid. Er is geen gevaar voor de omgeving.

cm, jtp

Het havenbedrijf bevestigt het olie-incident in het vierde havendok “Daarbij is vooral olie windafwaarts geblazen, wat de oorzaak is van de geurhinder”, zegt woordvoerder Tine Vandendriessche van het Havenbedrijf Antwerpen.

“Er zijn verschillende meldingen geweest. Nu is een aannemer (Brabo Cleaning Company, red.) bezig met de opruim, met twee ‘kernpunten’: windafwaartse geconcentreerde ophopingen opzuigen om de geurhinder te tackelen. Daarna volgt het opruimen van de schepen. Die mogen immers niet vertrekken als er residu’s aan de schepen hangen. De zeevaart heeft daarbij prioriteit omdat zij met tijdsloten moeten werken.”

“Over de oorzaak is nog niet meteen duidelijkheid. Een onderzoek loopt, en er zijn stalen genomen voor identificatie. Wat alles bemoeilijkt is dat het zeer vroeg vanmorgen plaatsvond in het donker, vermoedelijk rond 4.45 uur. Onze dokmeester kreeg een melding binnen. Er is verder geen gevaar”, aldus Vandendriessche.

Mensen die hinder ondervinden, worden aangeraden ramen en deuren te sluiten. Als er in huis meer geurhinder is dan buiten, verlucht je best de woning. “Er is geen onmiddellijk gevaar omdat de geurdrempel van petroliumproducten immers lager ligt dan de gevarendrempel”, zo bevestigt het Antwerpse stadsbestuur in een persbericht.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio