© Photo News

Magnette houdt geheim overleg met paars-groene partijen, De Wever reageert gepikeerd

De paars-groene partijen (PS, SP.A, MR, Open VLD, Ecolo en Groen) zijn zaterdag op initiatief van informateur Paul Magnette in het geheim bij elkaar gekomen. CD&V en N-VA kregen geen uitnodiging. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert gepikeerd, maar zegt dat hij niet “van tafel” loopt. “Meer nog: als men het vraagt, zal ik het initiatief niet weigeren”, klonk het bij VRT.

adm

Het zijn cruciale dagen voor PS-informateur Paul Magnette. Afgelopen zaterdag nodigde hij de paars-groene partijen uit voor een geheim overleg. N-VA en CD&V kregen geen uitnodiging. Het overleg zou gediend hebben om te kijken of er genoeg vertrouwen heerst onder de paars-groene partijen.

“N-VA is even incontournable als PS”

Het nieuws is opvallend, want zondag pleitte CD&V-toponderhandelaar Koen Geens ervoor om paars-geel niet volledig af te schrijven. “De Franstaligen moeten beseffen dat de N-VA in Vlaanderen even incontournable is als de PS in Franstalig België”, klonk het.

Hij stelde dat men de N-VA ernstig moet nemen in het formatieproces. Bart De Wever als informateur zou een goede stap zijn, aldus Geens, die erkende dat hij dit al eerder had gewild. Voor Geens kunnen de voorzitters van de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens best samen proberen een regering te vormen. Indien dan blijkt dat “de mayonaise niet pakt”, dan kunnen de andere partijen nog altijd naar een oplossing zoeken.

LEES MEER. CD&V en Open Vld willen duo Magnette-De Wever aan het werk in de federale onderhandelingen

Die oplossing zou er nu wel eens sneller komen dan verwacht. Indien Open Vld overstag gaat, heeft een paarsgroene regering (PS, MR, Ecolo, Open VLD en Groen en sp.a) een krappe meerderheid van 76 zetels. Indien N-VA en CD&V afhaken vanwege die nota en Magnette Open Vld aan boord krijgt, kan hij theoretisch gezien volgende week zijn informatieopdracht teruggeven aan de koning. Vervolgens kan de koning een formateur aanstellen om een regering te vormen.

Bart De Wever: “Magnette heeft zichzelf bevorderd”

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de ontmoeting die informateur en PS-voorzitter Paul Magnette zaterdag heeft georganiseerd met de zes paars-groene partijen. “De paars-groene formatie is begonnen”, zei hij bij VRT. “Paul Magnette heeft zichzelf bevorderd tot formateur en de paars-groene partijen zijn hem daarin gevolgd.” Ook vindt De Wever het “gezien de barslechte voorstellen die de PS doet op sociaal-economisch vlak en op het vlak van migratie” vreemd dat de liberalen zo vlot meeschuiven.

“Kennelijk overweegt de VLD om de Vlamingen miljarden te laten betalen, de tewerkstelling en de bedrijven onder druk te zetten en de migratiekraan open te laten staan. Het is nauwelijks te geloven dat de achterban van deze partij zomaar zou meestappen in deze waanzin, die maar 1 op de 3 Vlamingen vertegenwoordigt, dus een minderheid in de regio die het merendeel van de rekeningen betaalt”, aldus nog de N-VA-voorzitter.

Of dit manoeuvre bedoeld is als powerplay weet De Wever niet. “Maar ik loop niet weg van de tafel. Ik zal zelfs meer zeggen: als men mij morgen zou vragen om initiatief te nemen, zal ik dat zeker niet weigeren. Ik sta open voor een andere formule.”

CD&V not amused: “Compleet respectloos”

Kandidaat-CD&V-voorzitter Sammy Mahdi heeft zware kritiek op de ontmoeting die informateur Paul Magnette (PS) zaterdag organiseerde. “Respectloos. Compleet respectloos”, noemt hij de bijeenkomst op Twitter.

Ook Open Vld-volksvertegenwoordiger Christian Leysen zei zondag dat voor hem de N-VA aan zet moet komen, maar hij werd door de partij teruggefloten. “De opdracht van Paul Magnette loopt tot 9 december. We zullen op dat moment zien wat er daarna moet gebeuren”, was de boodschap vanuit het hoofdkwartier van Open Vld.