Beerschot is de nieuwe leider in 1B, maar toont nog geen kampioenenvoetbal tegen Union

First things first: Beerschot staat met 7 op 9 alleen aan de leiding in 1B. Straffer nog, het is zelfs de eerste keer dit seizoen dat het daar staat te blinken. Oké, ze begonnen wel winnend aan zowel de eerste als de tweede periode, maar toen moesten ze de leidersplaats nog delen.

Eindstand. UNION - BEERSCHOT 0-2

First things first: Beerschot staat met 7 op 9 alleen aan de leiding in 1B. Straffer nog, het is zelfs de eerste keer dit seizoen dat het daar staat te blinken. Oké, ze begonnen wel winnend aan zowel de eerste als de tweede periode, maar toen moesten ze de leidersplaats nog delen.

Volgende opsteker: Beerschot is drie matchen op rij ongeslagen. Ook dat is dit seizoen nog niet gebeurd. We moeten al terug naar maart, toen weliswaar een reeks van achttien wedstrijden zonder nederlaag tot een einde kwam, in de verloren promotiefinale op het veld van KV Mechelen.

Nóg een dubbel pluspunt na deze driepunter: Beerschot pakt buitenshuis 6 op 6 én deed dat telkens met een clean sheet. Een perfect rapport in de tweede periode, het staat in schril contrast met die eerste periode waarin het letterlijk geen enkele uitmatch kon winnen. Wat een verse start al niet kan teweegbrengen.

Van een droomstart…

Zo slecht als het ultieme gelijkspel tegen Lokeren vorige week tot een einde kwam, zo goed ging de match bij Union van start. Scheidsrechter Pirard had de wedstrijd nog maar vijf minuten geleden op gang gefloten toen hij al naar zijn achterzak greep en rood toonde aan Perdichizzi. De kapitein en defensieve leider van Union haalde immers de doorgebroken Noubissi neer en de ref twijfelde dan ook geen seconde om hem rechtstreeks uit te sluiten.

Zo goed als negentig minuten met een mannetje meer, dan kan je in principe al heel vroeg rekenen op een zege. En toch verging het Beerschot niet zo gemakkelijk als verwacht. Union bleef immers in een laag, hecht blok verdedigen en de acties van de bezoekers gingen simpelweg te traag om dat blok uit verband te spelen. Noubissi kwam met een paar schotjes wel in aanmerking, maar zijn vizier stond duidelijk niet op scherp.

Het duurde zelfs tot het halfuur vooraleer de eerste kans tussen de palen belandde, en het was er dan nog een voor Union, maar een minuut later was het dan toch prijs aan de overkant. Fixelles verspeelde de bal op een gevaarlijke plek aan Vancamp, die erg goed het overzicht behield en meegaf aan de aansnellende Holzhauser. De Oostenrijker trapte beheerst zijn zesde van het seizoen binnen. Gepaard met zijn vijf assists is hij zo met serieuze voorsprong de belangrijkste speler van Beerschot, want Placca en Noubissi zijn pas de dichtste achtervolgers met een voet in drie doelpunten. En te denken dat Holzhauser de voorbije weken nog depanneerde als verdediger.

… naar bibberen tot het einde

Maar we zeiden het al eerder: het verging Beerschot niet zo gemakkelijk als verwacht. Kort voor én kort na de rust moest aanvoerder Vanhamel uitpakken met enkele broodnodige reddingen, en had hij gelukkig ook de steun van Halaimia en Prychynenko om de rebounds weg te werken. Union drukte alsmaar meer en Beerschot speelde onbegrijpelijk met vuur.

Dat bleek uiteindelijk het spelbeeld van de hele tweede helft. Union dat nadrukkelijk het doel aanviel, Beerschot dat loerde op de counter. Wie stond er nu weer met tien man? Gelukkig voor Beerschot had Vanhamel nog meer parades in huis en bleef de zuinige voorsprong uiteindelijk wel overeind. Via een counter in de slotfase deed Maes de boeken nog definitief toe: 0-2.

Nieuw begin

De vorige ontmoeting in het Dudenpark (1-1) betekende enigszins een nieuwe start voor Beerschot, aangezien het de eerste periodetitel toen definitief uit het zicht verloor en Stijn Vreven een paar dagen later zijn ontslag kreeg. Ook dit kan een nieuwe start zijn, maar dan wel aan de positieve kant van het spectrum. Ook al is het spel nog lang niet perfect, de puike start aan die tweede periode kan niet ontkend worden. Is Beerschot nu eindelijk écht vertrokken?

BEERSCHOT. Vanhamel - Prychynenko – Seigers – Bourdin – Halaimia- Dom – Maes – Grisez – Holzhauser – Vancamp - Noubissi

UNION SG. Saussez, Vega, Perdichizzi, Kandouss, Kis, Tabekou, Mehlem, Nielsen, Teuma, Fixelles, Haugen

Vervangingen: 46’ Seigers door Dudouit, 60’ Mehlem door Hamzaoui, 63’ Noubissi door Placca, 67’ Fixelles door Bouekou, 81’ Kis door Ferber, 83’ Vancamp door Ibarra

Doelpunten:

33’ Holzhauser (0-1) - Dom balverlies van Fixelles leidt een snelle Antwerpse aanval via Maes in. Vancamp legt slim opzij voor de oprukkende Holzhauser, de Oostenrijker knalt zijn zesde van het seizoen hard voorbij Saussez.

90’ Maes (0-2) - Een Antwerpse tegenaanval begint opnieuw bij Maes. De nummer 10 onderschept op eigen helft het leer en begint aan een lange rush. Even lijkt het allemaal te lang te duren, maar na een pass richting Halaimia krijgt Maes het leer terug en knalt hij de 0-2 hoog in doel.

Sleutelmoment:

6’ Rode kaart voor Perdichizzi

Op een diepe bal van Holzhauser haalt Perdichizzi de doorgebroken Noubissi neer. Quentin Pirard twijfelt niet en trekt rood. Een heel strenge beslissing na een licht contact, bovendien beroerde de ex-speler van Club Brugge ook nog het leer. Union moet 85 minuten met tien verder, maar gooit wel meteen het slot op de deur.

Gele kaarten: 43’ Haugen 45’ Tabekou, 69’ Placca, 88’ Dudouit, 88’ Ferber, 90+1’ De Keersmaecker

Rode kaarten: 6’ Perdichizzi

Scheidrechter: Quentin Pirard (5) - Vroege uitsluiting van Perdichizzi was te streng. Toonde zich ook nadien niet altijd even consequent in zijn beslissingen.

Meer voetbalnieuws