© Sophie Nuytten

Bekend Nederlands modehuis exposeert in Museum Hof van Busleyden

Het bekende Nederlandse modehuis Viktor&Rolf exposeert gedurende enkele maanden in Museum Hof van Busleyden in Mechelen. De ontwerpers tonen er drie zwarte mantels.

svh

Viktor&Rolf is meer dan 25 jaar actief en is het gezicht van de Nederlandse mode. Ze staan bekend om theatrale modeshows en extravagante kledingcollecties. De mantels die ze tonen in Mechelen, zijn het resultaat van het project Black to Black. Daarin zoeken ze naar het gebruik, de toepassingen en de betekenis van de kleur zwart. Ze werden afgelopen zomer nog voorgesteld in Parijs.

Voor deze collectie werkte Viktor&Rolf samen met de Nederlandse textielkunstenares Claudy Jongstra. De ontwerpers combineerden zwart met kleuren zoals indigoblauw en meekraprood, die tijdens de Bourgondische periode werden gebruikt om stoffen zwart te verven. Zo vormen ze hedendaagse equivalenten van de zwarte gewaden op 16de-eeuwse Bourgondische portretten.

“Door de samenwerking met het internationaal gerenommeerd ontwerpersduo Viktor&Rolf bewijst ons museum andermaal hoe historische kunst- en wetenschapsbeleving zich kan actualiseren. Of hoe de zwarte gewaden op 16de-eeuwse Bourgondische portretten zich anno 2019 een weg banen naar de catwalk in Parijs”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

www.hofvanbusleyden.be

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Tips om te Doen!