DISCUSSIE. Is jouw kat in orde met de Europese regels? Of mag ze nog lekker jagen?

Foto: Robin Fasseur

DISCUSSIE. Is jouw kat in orde met de Europese regels? Of mag ze nog lekker jagen?

Print

Het lijkt op een soort grap, maar als je de Europese richtlijnen volgt, mag je je kat niet meer in de tuin laten. Als ze een vogel pakt, verstoor je namelijk het ecosysteem en dat moet verplicht worden beschermd.

Volgens Arie Trouwhorst en Han Samsen van de universiteit van Tilburg kan het eigenlijk niet, katten die zomaar loslopen. Want dat is een overtreding van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn, die ons verplicht bepaalde soorten en leefgebieden te beschermen.

Broedvogels zoals de duif, de koolmees, het winterkoninkje of de mus zijn beschermd. Vraag is natuurlijk in hoeverre jij als eigenaar van Minou of Tijger aansprakelijk kan worden gesteld als er een exemplaar wordt doodgemaakt. “Het probleem is alleszins reëel en niet te minimaliseren”, zegt Erik Matthysen, hoogleraar evolutionaire ecologie aan de Universiteit Antwerpen.

Denk jij voortaan twee keer na voor je je poes de tuin in laat? Heb jij thuis een echte ‘killer’ rondlopen? Of valt het met dat jachtinstinct wel mee? Zou de Nederlandse studie, die wijst op de link tussen huiskatten en uitstervende vogelsoorten, moeten omgezet worden in een richtlijn of verbod?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt vrijdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.

 

Nu in het nieuws