© Victoriano Moreno

COLUMN. Kiekens op de Turnhoutsebaan

Fenna Bouve (40) woont met haar man en twee kinderen in Borgerhout. Sinds kort verzet ze zich tegen het te snel rijdend verkeer in onze straten in de aangevuurde bewonersactiegroep door haar aangevuurde bewonersactiegroep 30MAX. Voor deze krant is zij een van de vier columnisten mobiliteit.

‘Recordaantal verkeersovertredingen op Turnhoutsebaan in Borgerhout’, kopte de krant. Ik hoef maar eventjes om een brood te gaan om in drie minuten tientallen van die overtredingen te zien. Auto’s die over de witte streep op de middenberm rijden, omdat er een vrachtwagen staat te lossen. Voetgangers die oversteken waar geen zebrapad is (er zijn er te weinig én slecht afgesteld). Fietsers die een stukje voetpad nemen omdat er auto’s staan, schuin over de witte strepen oversteken of stukjes in tegengestelde richting rijden. Auto’s die rakelings langs fietsers rijden. Lekker scheuren op de middenberm, lekker veel plaats en publiek om te patsen met de pk’s….

Als ik in een goede bui ben, vind ik het zowaar iets chaotisch zuiders hebben.

Dus: de Turnhoutsebaan is een regelrechte mobiliteitsramp die iedereen probeert te vermijden. What’s new? Niks, maar wat mij toch een béétje stoort is de uit de lucht vallende toon van burgemeester Bart De Wever: “Boetes helpen niet. Ik kijk uit naar de heraanleg”. Wat? Hebben wij iets gemist? Het lijkt wel of ervan wordt uitgegaan dat we allemaal kleuters met de ziekte van Alzheimer zijn en wel zullen vergeten zijn dat dit al decennia aansleept?

Oké, dus die achtduizend boetes op een jaar helpen niet. Ik beeld me in - want ìk heb die motards nog nooit gezien - dat er om de zoveel weken eens een paar uur wordt rondgereden. Ik zag nog nooit een aanwezige, indrukwekkende handhaving, laat staan ‘repressie’. Dus ‘repressie helpt niet’. Natuurlijk niet, want het is een lachertje - al even indrukwekkend als de ‘handhaving’ van de zone 30!

Kijk, het is eigenlijk heel simpel: zolang er zoveel verkeer zonder begrenzing wordt toegelaten - voetgangers, fietsers, auto’s, trams, Flixbussen, lijnbussen…- is er geen beginnen aan. En nu gaan we na twintig jaar nog eens roepen: jongens, het is gewoon slecht aangelegd. Serieus?

Wat is er nu toch zo moeilijk? Ik word daar als onwetende burger echt onnozel van. Het district Borgerhout valt niet te verwijten dat ze het niet al decennia mee aankaarten. Maar die andere wegbeheerders, de stad, De Lijn, het Vlaams Gewest, AWV, de provincie, hoelang kan het duren? Waar zit het strop?

Als we toch nog eens twintig jaar niks gaan doen, heb ik een beter ideetje. In Overberg, een dorpje bij onze noorderburen, hebben ze iets opmerkelijks gevonden dat werkt: kiekens! Ze lieten er kippen los op straat, en het verkeer vertraagt daar dus écht van. Ik zie dat nu echt voor mij, op de Turnhoutsebaan. Meer nog, vervang de parkeerstroken door grasveldjes, en in één beweging rijdt alle auto-, vracht-, bus en fietsverkeer stapvoets. In het midden! En de buurtbewoners kunnen elke dag in ‘t groen wandelen en verse eieren rapen.

Van de pot gerukt? Nog eens tien of twintig jaar niks doen, dàt is van de pot gerukt. Waar zijn die plannen? Toon ons eindelijk oplossingen. Wij zijn toch geen kiekens?

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen