© katrijn van giel

Jan Fabre krijgt toch nog subsidie van 927.000 euro

Troubleyn, het dans- en theatergezelschap rond regisseur Jan Fabre, krijgt dan toch de tweede schijf van het subsidiebedrag van 2019 (45% van 927.000 euro) uitbetaald.

ft

De uitbetaling van die schijf was door de vorige cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) afhankelijk gemaakt van het oordeel van een externe consultant. Na de beschuldigingen door verschillende (ex-)werknemers over grensoverschrijdend gedrag van Jan Fabre, moest die consultant het vernieuwde integriteitsbeleid bij Troubleyn beoordelen en de checks-and-balances die het moest inbouwen, onder meer via vertrouwenspersonen en een uitgebreider bestuur. Volgens het rapport voldoet het gezelschap aan de voorwaarden en dus stemde huidig minister-president Jan Jambon, die ook bevoegd is voor cultuur, in met de uitbetaling.

Ondertussen werkt Jan Fabre aan de nieuwe productie Resurrexit Cassandra, een solo voor de jonge Duitse danseres Stella Höttler, die eerder ook al speelde in Mount Olympus en Belgian rules. De voorstelling, die voor het eerst te zien is van 5 tot 7 december in Sint-Petersburg tijdens een festival gewijd aan Jan Fabre, is de eerste nieuwe productie van Fabre sinds hij werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.