Feest bij gorilla’s in Zoo Antwerpen: Mambele verwacht kleintje en Thandie viert verjaardag

Print

Video: ATV

Antwerpen -

In de Zoo Antwerpen is gorillavrouwtje Mambele zwanger. Dat heeft de Zoo dinsdag bekendgemaakt, op de eerste verjaardag van gorillababy Thandie. De bevalling wordt verwacht in de zomer van 2020. De vader is net als bij Thandie zilverrug Matadi.

Matadi, de vrouwtjes Mayani en Mambele en dus ook baby Thandie zijn allemaal westelijke laaglandgorilla’s. Die soort is erg bedreigd, met nog slechts 90.000 individuen in de natuur. Ze komen alleen voor in het Kongogebied in Centraal Afrika.

Feest bij gorilla’s in Zoo Antwerpen: Mambele verwacht kleintje en Thandie viert verjaardag
Gorilla Matadi verorbert een pompoen. Foto: Jonas Verhulst

De Zoo Antwerpen neemt niet alleen deel aan een internationaal kweekprogramma, ze is samen met Planckendael ook actief in Kameroen met een eigen veldstation. Daar onderzoeken wetenschappers van de Zoo de invloed van houtkap, illegale jacht en landbouw op de biodiversiteit, en in het bijzonder de overlevingskansen van chimpansees en gorilla’s. De Zoo helpt de lokale bewoners naar eigen zeggen ook om te investeren in alternatieve inkomsten (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers), zodat ze minder afhankelijk zijn van de jacht.

De baby van Mambele zou na Thandie de tweede boreling worden voor de Antwerpse gorilla’s. Thandie doet het alvast erg goed, stelt de Zoo, en krijgt dinsdag een verjaardagstaart van haar peter Jelle Cleymans en de verzorgers.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio