© Shutterstock.com

Als dieren beter eten, dan wij als mens ook

De gezondheid van de mens begint bij de gezondheid van de dieren

Als een dokter, een landbouwkundige en een landbouwer samen nadenken over gezonde voeding, levert dat oplossingen op voor een evenwichtigere voeding. In België zijn eieren en varkensvlees met een ‘Beter Voor Iedereen’- label afkomstig van dieren die op een gezonde en duurzame manier gevoed zijn met plantaardige voedingsstoffen die rijk zijn aan omega 3. De gezondheid van de mens begint bij de gezondheid van de dieren en die van onze planeet.

Belangrijk om te weten is dat onze voeding erg gedomineerd wordt door de twee grootste landbouwculturen ter wereld: die van maïs en soja. Deze planten zijn rijk aan omega 6. Maar wat we echter het meest ontbreken in onze voeding zijn producten die rijk zijn aan omega 3. Omega 3-vetzuren vind je in vette vis, noten en koolzaad. De ‘Beter Voor Iedereen’-beweging toont met onderzoek aan dat producten consumeren die op een natuurlijke wijze rijk zijn aan omega 3 een positief effect kunnen hebben op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde kankers en neurodegeneratieve aandoeningen.

Steun van wetenschappersJean van de Put, de coördinator van ‘Beter Voor Iedereen’ legt die wetenschappelijke aanpak van de Belgische vereniging uit: “Belgische partners werken nauw samen met wetenschappers die verbonden zijn aan de ‘Bleu-Blanc-Cœur’-vereniging. Hun experten hebben al meermaals bewezen dat er een verband is tussen de voeding bij mensen en dieren. Professor De Smet aan de universiteit van Gent en medewerkers van het onderzoekcentrum voor landbouw in Gembloers steunen die visie. Het is belangrijk dat hun aanpak op een concrete manier vertaald kan worden naar onze economie, omdat het nogal zeldzaam is dat partners in de privésector conclusies uit de wetenschap toepassen voor de bevolking. Het ‘Beter Voor Iedereen’-label zet die conclusies over het verband tussen dierenvoeding en onze gezondheid om in concrete maatregelen.”

Leve peulvruchtenHet introduceren van vlas, wat rijk is aan omega 3, in de voeding van onze dieren biedt de mogelijkheid om de monoculturen zoals die van maïs en soja te compenseren in onze eigen landbouwcultuur. “Maar we gaan verder dan alleen vlas, want ook andere peulvruchten zoals lupine, erwten, veldbonen en luzerne zijn erg interessant voor de gezondheid van onze planeet. Ze zijn net iets minder rijk aan omega 3, maar zijn daarentegen wel makkelijker te produceren en dus bevorderlijk voor de diversiteit van onze landbouwcultuur.”Professor De Smet van de universiteit van Gent is duidelijk: dieren die met vlas worden gevoed hebben weefsel dat rijker is aan linoleenzuur, vetten die ook erg belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Omega 3 vetzuren dragen bijvoorbeeld bij aan de ontwikkeling van het zicht bij jongeren en aan een betere hersenactiviteit. Daarbovenop spelen ze een grote rol in onze immuniteit. Producten consumeren met het ‘Beter Voor Iedereen’-label verhoogt dus je inname aan omega 3 zonder dat je daarvoor je voeding moet aanpassen.

De producten met een Beter Voor Iedereen-label voor varkensvlees en eieren kun je terugvinden bij Delhaize, AD Delhaize en andere verkooppunten die je terugvindt op de website.

Kwaliteit voor mens, dier en milieu.Ontdek meer over Beter Voor Iedereen »

Vastgoed

Jobs in de regio