© Beter Voor Iedereen

Wat op ons bord ligt, heeft ook een impact op het milieu

Lokale producenten en gediversifieerde landbouwculturen verdienen onze aandacht als het gaat over voeding. De ‘Beter Voor Iedereen’-beweging pleit voor natuurlijke en evenwichtige dierenvoeding die rijk is aan omega 3 om zo bij te dragen aan de gezondheid van de mens en onze planeet. Producenten leven erg nauwkeurige voorwaarden na om het label voor gezondheid en milieu te behalen.

Het eisenpakketHet gebruik van het ‘Beter Voor Iedereen’- label is enkel toegestaan als zowel de inspanningsverplichting als de resultaatverplichting worden nageleefd. Dit gaat voornamelijk over het gebruik van lijnzaad, wat rijk is aan omega 3, in veevoeder. In de Delhaize en de AD Delhaize winkels vind je eieren en varkensvlees met het ‘Beter Voor Iedereen’- label.

Delhaize stelt aan een heleboel van zijn leveranciers voor om die aanpak te verkiezen, maar ook landbouwers tonen inzet om zich aan te sluiten bij dit positief verhaal. Sommigen kennen de voordelen van vlas en maakten al de overgang in hun veevoeder, maar willen daarin graag nog een stap verder gaan.

Jean van de Put, bio-ingenieur van opleiding en coördinator van ‘Beter Voor Iedereen’ merkt op dat steeds meer bedrijven zich aansluiten: “Er is vandaag ook veel vraag in de rundsvleessector, een sector die het nu moeilijk heeft, maar die wel graag zijn eer wil herstellen. Als mensen juist geïnformeerd worden, zijn ze wel bereid om op een andere manier vlees te consumeren.” Regelmatige en nauwkeurige controles gaan na of producenten hun engagement nakomen. Dat maakt van ‘Beter Voor Iedereen’ een geloofwaardig label voor zowel verkopers als consumenten.

Een ecologische aanpakMeer dan ooit is het belangrijk om belang te hechten aan de productiewijze en de oorsprong van onze voeding. Opnieuw planten introduceren die rijk zijn aan omega 3 zoals vlas, koolzaad en luzerne dragen bij aan een grotere landbouwdiversiteit, wat vervolgens weer een positieve impact heeft op lokale fauna en flora. Ook in België heeft de aanpassing van veevoeder een positieve impact op het milieu. ‘Beter Voor Iedereen’ ondersteunt lokale productie die Belgische landbouwers promoot. En dat komt ook de bodems ten goede: door nieuwe planten te introduceren en minder chemische stoffen te gebruiken doet onze planeet het beter. Een gezonde bodem bevordert de opname van interessante micronutriënten, maar zorgt ook voor de stockage van koolstof en water, wat dan weer een positieve impact heeft op de opwarming van de aarde.

Wie beter eet, vervuilt minderJean van de Put geeft hier twee voorbeelden: “Na 20 jaar ervaring in Frankrijk heeft de organisatie ‘Bleu-Blanc-Cœur’ een daling van 15% methaan kunnen waarnemen bij runderen die beter eten ten opzichte van runderen die standaard gevoederd worden. Hun voeding aanpassen heeft dus een rechtstreekse impact op klimaatsveranderingen. Een ander voorbeeld: er werd vastgesteld dat smeerboter in de zomer smeerbaar was, maar hard werd in de winter. De oorzaak? Het gebrek aan grassen in voeding die vooral op soja en maïs gebaseerd was. Met een verandering naar lijnzaad blijft smeerboter ook in de winter smeerbaar. Omdat dierenvoeding op basis van grassen rijker is aan omega 3, krijgt ze de steun van ‘Beter Voor Iedereen’.”

De producten met een Beter Voor Iedereen-label voor varkensvlees en eieren kun je terugvinden bij Delhaize, AD Delhaize en andere verkooppunten die je terugvindt op de website.

Kwaliteit voor mens, dier en milieu.Ontdek meer over Beter Voor Iedereen »

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER