© Shutterstock.com

Hoe betere dierenvoeding ook onze eigen voeding voedzamer maakt

Positieve richtlijnen voor ons bord en het milieu

Het label ‘Beter Voor Iedereen’ is meer dan twintig jaar geleden ontstaan uit een idee van wetenschappers en landbouwers om verantwoorde landbouw te promoten, de kwaliteit van voeding te verbeteren en de impact op het milieu te beperken. Zo heeft het eten van varkensvlees en eieren afkomstig van dieren die op een natuurlijke manier gevoed werden een positieve impact op het milieu. Maar hoe komt dat?

Beter Voor Iedereen’ bestaat ondertussen al 5 jaar in België. Jean van de Put, de coördinator van het project, is lang kwaliteitsverantwoordelijke geweest bij Delhaize waar hij programma’s ontwikkelde om de kwaliteit van de voedingswaarden in producten te verhogen. Zijn interesse voor het initiatief ‘Bleu Blanc Cœur’, dat al sinds 1999 in Frankrijk was uitgerold, is toen gegroeid. Uiteindelijk hebben hun ambities en hun waarden hem weten te overtuigen om bij ons het label ‘Beter Voor Iedereen’ in te voeren.

Vlees aanbieden dat gezonder en rijker is aan omega 3 was de hoofdreden voor het ontstaan van de ‘Beter Voor Iedereen’- beweging in België. Vandaag omvat het label al richtlijnen voor varkensvlees en eieren, maar dit wil men nog verder uitbreiden.

“De geschiedenis van de oprichting van de Franse vereniging is erg interessant,” legt Jean van de Put uit. “Alles is vertrokken vanuit een ontmoeting tussen een landbouwkundige, een dokter en een boer. Ze stelden vast dat betere dierenvoeding ook de voeding voor de mens voedzamer maakt.”

Bodemgezondheid, gezondere dieren en gezondere mensen: het is allemaal verbonden. ‘Bleu-Blanc-Cœur’ heeft zich op heel wat wetenschappelijk onderzoek gebaseerd om zijn richtlijnen uit te werken.

Belgisch labelBelangrijk is om te weten dat ons lichaam een grote hoeveelheid aan omega 3 nodig heeft, maar het zelf niet aanmaakt. De planten die het meeste omega 3 bevatten, zoals vlas en koolzaad, brengen diversiteit in onze landbouwcultuur en bevorderen daarbovenop de bodemgezondheid. Dat in tegenstelling tot monoculturen van maïs en soja, die erg verspreid zijn over de hele wereld. Onze dieren voederen met vlas heeft dus een positief effect op ons lichaam. De vlasbloem is daarom ook het symbool geworden van de vereniging in zowel Frankrijk als België.

Een mentaliteitswijzigingDe invoering van zo’n label doe je niet van vandaag op morgen. Om dat mogelijk te maken zijn er erg veel producenten, kwekers en landbouwers aangesproken. Jean van de Put blijft desondanks hoopvol: “Een tiental bedrijven hebben hun manier van werken moeten aanpassen om te voldoen aan de vraag van de vereniging alsook die van de consumenten. Momenteel hebben we een overeenkomst met meer dan dertig bedrijven voor erg specifieke producten zoals melkproducten, vis en rund. Het is zeker de bedoeling om in de toekomst verder uit te breiden in België.”

De producten met een Beter Voor Iedereen-label voor varkensvlees en eieren kun je terugvinden bij Delhaize, AD Delhaize en andere verkooppunten die je terugvindt op de website.

Kwaliteit voor mens, dier en milieu.Ontdek meer over Beter Voor Iedereen »

Vastgoed

Jobs in de regio