Aangeboden door Beter Voor Iedereen

© Shutterstock.com

Beter Voor Iedereen: dierenvoeding herbekeken

Dieren beter voeden is een van de basisdoelstellingen van de Beter Voor Iedereen-beweging. Door de voedselketen beter en duurzamer te maken, willen ze de gezondheid van de mens, maar ook die van dieren en de aarde verbeteren. De focus ligt op de productie van varkensvlees, eieren en binnenkort zelfs rundsvlees: als dieren beter eten, dan wij als mens ook.

Beter Voor Iedereen’ heeft zich geëngageerd om maatregelen te nemen om de kwaliteit van onze voeding te verbeteren. Dat willen ze doen door een verantwoorde landbouw te promoten en de impact op het milieu te beperken. In België hebben al heel wat partners zich geëngageerd in het project, legt Jean van de Put, coördinator van ‘Beter Voor Iedereen’ uit. “Het vraagt een wijziging in de voeding die dieren krijgen, maar ook kennis van de distributiekanalen die beheerd worden. Je moet de boeren, landbouwers, slachthuizen en bedrijven die het vlees bewerken, goed kennen. Het is ook belangrijk dat iedereen naar eenzelfde doel werkt op dezelfde manier.”

Van de voederbak tot op je bordEen vraag die iedereen zichzelf moet stellen, is: “Wat leg je op je bord?”. “Dat is echt een actueel en maatschappelijk thema. Als we vlees willen blijven eten, moeten we ons uiteraard zorgen maken over wat onze dieren eten. Alleen zo kan het een positieve impact hebben op onze gezondheid en het milieu. Daarom is het even belangrijk om je ook de vraag te stellen: “Wat leggen we op het bord van onze dieren?”. Als je de bodem niet wil uitputten, is het belangrijk om lokale voeding en gewasbescherming te verkiezen, zoals bijvoorbeeld het verbouwen van vlas en peulvruchten,” aldus Jean.

Omega 3-vetzurenVlas heeft trouwens heel wat gezondheidsvoordelen voor mens en dier. “Het graan van de plant heeft uitzonderlijke nutritionele voordelen en bevat omega 3-vetzuren. Als ze aan dieren worden gegeven, worden ze omgezet en opgenomen in hun eigen vet. Dat is voor de mens een goede zaak: omega 3-vetzuren zijn essentieel voor een goede gezondheid van onze hersenen. Maar ons lichaam maakt deze omega 3-vetzuren niet zelf aan”, verklaart Jean van de Put.

Lokale voedingDe voedingswijze in de veeteelt verschilt enorm van land tot land, en dat roept natuurlijk veel vragen op. Dierlijke proteïnen voeren aan vegetarische dieren lijkt vandaag de dag helemaal van de pot gerukt. Door lokale veeteelt te verkiezen, weet je beter van waar de voeding komt en waaruit de voeding bestaat die de dieren hebben gekregen. Vaak kopen producenten hun primaire voedingsbronnen overal in de wereld aan, zonder daarbij rekening te houden met de teelmethodes. ‘Beter Voor Iedereen’ zet lokale producten voorop, in plaats van te kiezen voor producten afkomstig uit Brazilië, Canada of de Verenigde Staten. Hoe werd het product gemaakt, uit welke coöperatie komt de producent en welke boeren hebben oorspronkelijk de gewassen bewerkt? Het zijn allemaal vragen die je je als consument kunt stellen om je voeding beter te kunnen traceren.

De producten met een Beter Voor Iedereen-label voor varkensvlees en eieren kun je terugvinden bij Delhaize, AD Delhaize en andere verkooppunten die je terugvindt op de website.

Kwaliteit voor mens, dier en milieu.Ontdek meer over Beter Voor Iedereen »