Zinho Gano maakt late 1-1 in Gent, Antwerp blijft ongeslagen in de topmatchen

Antwerp blijft ongeslagen in de topmatchen. Het was op weg naar een nederlaag op AA Gent, maar de ingevallen Zinho Gano strafte in extremis geblunder van de thuisploeg af. Zijn eerste goal is meteen een hele belangrijke.

David Van den Broeck

Never change a winning team? Bullshit, volgens Bölöni. De matchen volgen elkaar snel op en dus zette de Antwerp-coach Lamkel Zé in de ploeg. De Kameroener, terug uit schorsing, loste Miyoshi af. Bij Gent had Thorup ook (maar) één wissel in petto, ondanks de nederlaag op de Bosuil: Asare eruit, Mohammadi erin. Nadat De Laet de meegereisde fans nog wat warm maakte met opzwepende gebaren, konden we eraan beginnen.

Antwerp pakte het op dezelfde manier aan als in eigen huis. Het speelde afwisselend in een 3-4-2-1 (met Buta en Rodrigues als wingbacks) en een 4-2-3-1, en was weer scherp in de duels. Het drukte Gent meteen achteruit, al kwamen daar niet veel kansen uit voort. Arslanagic kopte een voorzet van Rodrigues wel een keer nipt voorlangs. Maar de goal, die viel aan de overkant. Dertien minuten ver bracht David de bal vanaf links laag voor doel, en Yaremchuk tikte met z’n linker binnen. Bolat baalde – wéér geen clean sheet. Enkele spelers vroegen nog om de VAR, omdat Lamkel Zé een duwtje had gekregen van Mohammadi, maar Lawrence Visser schudde van neen.

Irritatie merkbaar

Antwerp was van slag en raakte amper nog voorin. Het offensieve trio Rodrigues-Refaelov-Lamkel Zé zat niet echt in de match en dus werd Mbokani ook niet in stelling gebracht. We kwamen veel dichter bij de 0-2 dan bij de 1-1. Vadis besloot slim te passen in plaats van een vrijschop voor doel te gooien, en met een laag schot dwong David Bolat tot een geweldige save. Wat later had David – vrijgelaten door Arslanagic – opnieuw kunnen scoren, maar op de voorzet van Yaremchuk kwam hij een voetlengte te kort om de bal laag te houden.

Het liep echt niet bij de bezoekers en de irritatie was merkbaar. Lamkel Zé ramde een bal tot bij Mohammadi, die moest ingooien – het leverde hem een boze blik van Bölöni op. Mbokani deelde dan weer een beuk uit aan Ngadeu en kreeg geel. Tijd om te gaan rusten. Al was het straf dat vlak ná rust Vadis en David opníéúw konden verrassen met een stilstaande fase. De Canadees trapte de corner net naast.

Geen Mirallas

Bölöni had nog niet ingegrepen, dezelfde elf mochten zich in de tweede helft proberen te herpakken. Na 57 minuten – net nadat Buta toch nog eens de vuisten van Kaminski had getest – vond de Roemeen het toch welletjes geweest en bracht hij Miyoshi voor Rodrigues. Maar zijn ploeg liep nog altijd achter de feiten aan, wat tot gele kaarten voor De Sart en De Laet leidde. Om op gelijke hoogte te komen, had Antwerp nood aan een gelukje, of een zondagsschot. Mbokani had dat laatste in gedachten, maar zijn volley was te wild en belandde over. Op een voorzet van Buta kopte hij ook nog eens naast en over.

Antwerp probeerde nog wel, maar het pakte meer gele kaarten dan dat het kansen versierde – met Haroun en Lamkel Zé erbij zaten we al aan zes stuks. Baby en Gano kwamen er nog op – nadat de wissel van Mirallas niet doorging vanwege een discussie met Bölöni – maar Gent was op weg om vrij makkelijk stand te houden. Op weg, maar dat is niet genoeg. In de slotminuut verstuurde Buta een voorzet en ging de hele Gentse defensie aan het klungelen. Gano profiteerde en duwde de totaal onverwachte 1-1 binnen. De Great Old blijft zo ongeslagen in de topmatchen.

MEER OVER RAFC LIVE: Volg alle matchen van Royal Antwerp FC live

Meer voetbalnieuws