© Photo News

Voorbereiding inhaalmatch Antwerp - AA Gent onthoofd door interlandbreak en 14 (!) afwezige spelers

Een inhaalmatch op donderdag, vlak na de interlands. Het uitstel was in augustus een geapprecieerd gebaar met het oog op Europees voetbal, maar nu is die timing allerminst ideaal. Antwerp en AA Gent misten in hun voorbereiding naar de partij samen liefst veertien spelers. “Negatief gaan we niet doen”, klinkt het echter bij de beide coaches.

Diederik Geypen, David Van den Broeck en Guillaume Maebe

Van zijn veertien competitiematchen speelde Antwerp er nog maar zes in eigen huis. Hoog tijd voor de inhaalwedstrijd van de vijfde speeldag, denken ze op de Bosuil. De thuismatch tegen AA Gent staat eindelijk op het programma. Normaal gezien zou die eind augustus worden afgewerkt, maar beide clubs stonden toen op een zucht van de Europese poules en lieten – in navolging van de Nederlandse clubs – hun onderlinge duel uitstellen. Met succes: de Buffalo’s wonnen na het vrije weekend hun thuismatch tegen Rijeka (2-1) en stootten door naar de groepsfase van de Europa League, de Great Old speelde knap 1-1 gelijk op bezoek bij AZ, maar moest in de terugmatch de duimen leggen.

Voldoende massages

De timing van de inhaalmatch – donderdagavond, 20.30 uur – heeft wel altijd vreemd geoogd. Niet alleen omdat zondagnamiddag (14.30 uur) al de ‘return’ gepland staat in de Ghelamco Arena, maar ook omdat er tot dinsdag nog interlandvoetbal op het programma stond. Het is meestal al krap om alle internationals tijdig terug te hebben voor het weekend, nu werd het nóg wat krapper. Zo zag Laszlo Bölöni pas deze week drie van zijn vier internationals weer aanpikken – Didier Lamkel Zé is wel geschorst –, Martin Hongla doet dat zelfs woensdag pas. “De timing is niet ideaal, maar we gaan er niet negatief over doen”, zegt de Antwerp-coach. “Die match moest ooit eens ingehaald worden. We moeten de Pro League bedanken voor de flexibiliteit. Met voldoende herstel en massages zal iedereen wel speelklaar geraken donderdag.”

© Isosport

Eenzelfde geluid bij zijn collega Jess Thorup, hoewel die zijn club in een nog lastiger parket gebracht zag worden. AA Gent zag vorige week liefst tien spelers vertrekken richting interlands: spelers die zondag (onder anderen de drie Oekraïeners), maandag (onder anderen Mikael Lustig) en zelfs dinsdag (onder anderen Giorgi Kvilitaia) nog aan de bak moesten. En – in tegenstelling tot Antwerp – waren de helft van die spelers vaste basispionnen in het Gentse A-elftal.

“Die beslissing in augustus toonde het belang van de Europese competities aan”, zegt Thorup. “Nu is m’n gevoel natuurlijk wat anders. Dat we maar één dag voor zo’n topmatch met de volledige groep samen zijn, is niet leuk. Zeker na onze topweek met zeges tegen Standard, Wolfsburg en Genk: dat gevoel had ik graag opnieuw in de groep zien groeien. Op een korte tijd is het een pak moeilijker om dat weer op te pikken.”

© Isosport

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws