Telenet Giants Antwerp back in business in Champions League na tweede thuiszege

Print

Video: ATV

Telenet Giants Antwerp is back in business in de groepsfase van de Champions League. Dankzij de broodnodige overwinning tegen het Franse Pau-Orthez maakt de selectie van coach Christophe Beghin weer de aansluiting met de top vier. “Deze winst is belangrijk voor het vervolg van ons Europees parcours”, zei coach Christophe Beghin. Uitblinker Luka Rupnik (25 punten, 5 rebounds 4 assists) wees naar Hans Vanwijn (6 punten 12 rebounds, 7 assists). “Hij leidde ons naar de winst”, zei de Sloveense guard. Het werd 74-69.

Dave Dudzinski nam zijn team in de beginfase op sleeptouw en ging door op zijn schitterende ­Europese vormcurve. De Amerikaanse power forward leidde ­Telenet Giants in de beginfase dan ook naar 18-10. Luka Rupnik gaf offensieve steun en met de steun van de goed ingekomen Vincent Kesteloot (7 punten in het eerste kwart) namen de ­Giants in een sfeervolle Lotto ­Arena verder afstand. Defensief zat het goed op slot en in de ­rebound was er dominantie. Dat vertaalde zich in een heerlijk ­eerste kwart dan ook in een ­26-15-bonus.

Ook in het tweede schuifje bleef Telenet Giants Antwerp met ­offensieve momenten uitpakken. De Sloveense guard Luka Rupnik dropte driepunters, Roby Rogiers viel nuttig in en de Sinjoren ­liepen weg naar 30-15. Ibrahim Fall-Faye bracht energie en de ­Giants bleven lichtjes domineren. Pau-Orthez was immers te ­afhankelijk van de Franse Nederlander Nicolas de Jong. De 2m10 grote center scoorde in de eerste helft 13 punten en probeerde de schade voor de Franse ploeg enigszins te beperken. Telenet ­Giants Antwerp won evenwel ook het tweede kwart en trok de rust in met een verdiende 45-32.

In het derde schuifje schroefde de Franse ploeg de defense aan. De machine van Telenet Giants Antwerp geraakte in de beginfase niet op ­toerental en de Franse ploeg profiteerde maximaal. ­Nicolas de Jong kreeg steun van de Amerikaanse guard Justin Dentmon en Pau-Orthez ging met agressief basketbal op zoek naar de aansluiting. Omdat de Metropoolploeg ook aanvallend steriel acteerde kwam die Franse remonte er ook effectief. Na een 13-23- tussenspurt begon Telenet Giants Antwerp het laatste schuifje nog maar met drie puntjes bonus: ­58-55.

De selectie van coach Christophe Begin toonde in het slotkwart wel een portie agressieve veerkracht. In een heuse nagelbijter ging het naar 70-66. Vincent Kesteloot kampte met een voetblessure, maar beet door en leidde de ­Giants mee naar de belangrijke winst. “Vandaag zal wel duidelijk worden hoe ernstig het letsel is. We mochten deze winst niet laten ontsnappen”, aldus Kesteloot. ­

Telenet Giants Antwerp won drie van de vier kwarts, domineerde de rebounds (44 -36), gaf meer assists (22-16) en dat maakte de knappe Europese over­winning voor een weer goed ­coachende Christophe Beghin mogelijk.

TELENET GIANTS ANTWERP: Klassen 5, Vanwijn 6, Sanders 5, Bleijenbergh 0, De Rogiers 4, Kesteloot 9, Dudzinski 14, Fall-Faye 6, Donkor 0, Rupnik 25.

PAU-ORTHEZ: McGee 5, Cavalière 4, Leslie 4, Cornelie 6, Mbodji 0, Moore 5, Diawara 0, De Jong 25, Dentmon 20, Daval-Braquet 0.

Meer basketbal