© Sven Dillen

Gemeenten beboeten lachgasbezitters

Gemeenten Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel van de politiezone Noorderkempen willen het verkeerd gebruik van lachgas tegengaan. De boete voor het bezit of het verkopen kan oplopen tot maximum 350 euro.

ram

Het inademen van lachgas veroorzaakt een roes. In Vlaanderen worden steeds vaker lege ampullen aangetroffen. “In onze politiezone zijn in de zomerperiode een aantal vaststellingen gebeurd”, zegt woordvoerder Els Delafaille van politie Noorderkempen. “Het ging om enkele pleintjes in Rijkevorsel, de kermis in Minderhout (Hoogstraten) en de Antilliaanse Feesten. Daar had iemand een grote bus lachgas bij en verkocht hij gevulde ballonnen. Het politiereglement treedt in werking als elke gemeente het heeft goedgekeurd. Overtreders krijgen een GAS-boete van maximum 350 euro.”

Merksplas heeft maandag als eerste van de drie gemeenten het politiereglement goedgekeurd. “Op ons grondgebied zijn al lege ampullen aangetroffen, maar de overlast valt voorlopig mee”, zegt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas). “De verkoop van lachgas in nachtwinkels wordt verboden. Als bij een controle blijkt dat het toch verkocht wordt, volgt een inbeslagname. Het gas is gevaarlijk en kan blijvende schadelijke effecten veroorzaken.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio