© GMAX AGENCY

Telenet Giants Antwerp lijdt eerste competitienederlaag: “Wij speelden twintig minuten degelijk, Aalstar veertig”

In een kolkend, vijandig Forum van Aalst is Telenet Giants Antwerp er niet in geslaagd om zijn ongeslagen status te behouden. In het vierde kwart gingen de Sinjoren finaal onderuit tegen een ontketend Aalstar en verloren ze nog met overdreven cijfers (85-71). Toch blijven de mannen van Beghin aan de leiding van hun poule.

Ludo Hendrickx

Voor de Giants was het de derde match in vijf dagen. Voor Aalstar was het zelfs de tweede in 24 uur. Toch was er van vermoeidheid geen sprake bij beide ploegen. Het eerste kwart werd afgewerkt aan een hels tempo. “Vermoeid ben je alleen als je er aan denkt”, aldus Vincent Kesteloot. “Als je gaat nadenken, word je vanzelf moe. We staan ervoor en moeten erdoor. Daar worden we voor ­betaald.”

Dave Dudzinski en Owen ­Klassen moesten onder de borden afrekenen met de Aalsterse twin towers Maras en Maric. Dat leverde de Antwerpse Canadees ­vroege foutenlast en een plaats op de bank op. “Dat was uiteraard een groot probleem en zette veel druk op ons ”, stelde coach Christophe Beghin vast. “Hij zat goed in de match, wat niet gemakkelijk was tegen de grote jongens van Aalst.” Met een buzzer beater kon de thuisploeg met 23-21 een ­eerste keer gaan rusten.

De thuisploeg voerde de forcing in kwart twee (36-29) Een eerste ­klasse onwaardige arbitrage joeg het Forum en beide ploegen de kast op. Een woedende Mihai­lovic liep tegen een technische fout op en een blijkbaar herboren Rupnik profiteerde en zorgde voor Antwerps voordeel halfweg (43-45). Kapitein Dave Dudzinski probeerde zijn ploegmaats kalm te houden. “We weten dat ze hier een hekel hebben aan ons. Maar we zijn hier niet om vrienden te maken, wel om een match te ­winnen.”

Na de pauze hielden beide ­ploegen elkaar in evenwicht en wisselde het voordeel regelmatig van kant. De ­Giants konden met een 59-61-stand het laatste kwart aanvatten.

“Toen hadden we het momentum moeten pakken”, vertelde de door het onsportieve publiek ­constant uitgefloten Vincent ­Kesteloot. “ Dat deed me eigenlijk niks, dat motiveert me zelfs ­alleen maar. We ­moeten wel toegeven dat Aalst ­verdiend heeft gewonnen vandaag. We verliezen vandaag door onze ­eigen fouten, alleen is de manier waarop heel spijtig. We moeten nu de knop omdraaien en de focus verleggen naar dinsdag.”

Kort wederoptreden

Coach Beghin had ondertussen ook Viktor Sanders ingebracht.

“Hij had zaterdag apart getraind met assistent coach Randy ­Oveneke. Zijn voet was nog wat gezwollen en hij had nog wat pijn, maar ik had hem nodig omdat ­Luka Rupnik al heel veel minuten op de teller had. Hij is een van ­onze creatieve spelers en liet vandaag al enkele mooie ­dingen zien.” Het wederoptreden van Sanders was echter van korte duur. Hij ­verdween al snel met vijf fouten.

Het vierde kwart werd een ­nagelbijter. Bij 67-69 kwamen de ­Giants een laatste keer op voorsprong. In de slotminuten moesten de Giants risico’s nemen om het tij nog te doen keren, maar ze faalden. “Onze bobijn was af”, zei ­Vincent Kesteloot. “Een hele match achtervolgen en elke keer een kloof dichten is mentaal heel zwaar, zeker als de shots niet ­willen vallen.”

Coach Beghin had het laatste woord. “Mijn spelers zochten te veel het driepuntshot in plaats van de korf aan te vallen. Met een nul op veertien kan je dat niet echt een ­succes noemen. Wij speelden ­twintig minuten een ­degelijke wedstrijd, Aalstar veertig. Hun over­winning is dan ook verdiend. Zij ­wilden de zege meer dan wij. We vergaten in de tweede helft ons ­eigen spel te spelen, mede door te veel zeuren tegen de refs.”

Dinsdag moeten Dudzinski en zijn maats terug het parket op in de Champions League tegen het Franse Pau-Orthez.

OKAPI AALSTAR: Michailovic 12, Mann 14, Maras 17, Maric 9, Casero-Ortiz 8, Geukens 7, Lachance 13, Marchant 5.

TELENET GIANTS ANTWERP: Klassen 10, Donkor 8, Vanwijn 6, 4Sanders 6, Bleijenbergh 2, Rogiers 4, Kesteloot 6, Dudzinski 10, Fall Faye 6, Rupnik 13.

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Meer basketbal