© BELGA

Werknemers Mondelez Mechelen leggen twee dagen werk neer

De directie bij koekjesfabrikant Mondelez International in Mechelen wil samen met de sociale partners zo snel mogelijk tot een consensus komen over een nieuw verloningsbeleid. Zo reageert het bedrijf maandag op de staking aan het hoofdkwartier in Mechelen. Volgens een woordvoerder staat maandagochtend een minderheid van de 250 werknemers aan een stakingspost aan de ingang.

Maandag legde een deel van het personeel bij Mondelez het werk neer, uit onvrede met het aanslepende sociaal overleg bij het bedrijf. Al twee jaar wordt er onderhandeld over de cao’s werkbaar werk en transformatie van de onderneming. Op 1 oktober zegde de werkgever zeven ondernemings-cao’s op, waardoor een aantal voordelen voor het personeel werden stopgezet.

Maar volgens de directie moesten die elementen opgezegd worden, om tot een nieuw, gelijkgetrokken verloningsbeleid te komen. “Wij zijn altijd zeer duidelijk geweest over het feit dat we de onderhandelingen voor het einde van het jaar willen afronden en in januari 2020 met het nieuwe verloningsbeleid willen starten”, klinkt het in een reactie. “We voeren al gesprekken sinds mei 2018 om tot een nieuw uniform verloningsbeleid te komen voor al onze werknemers. Daarom hebben wij inderdaad een aantal elementen van het huidige verloningsbeleid opgezegd en ligt er een nieuw voorstel op tafel.”

Daarbij belooft de directie om niet te raken aan de bruto maandlonen, maar wil ze wel sleutelen aan het huidig systeem van loonsverhogingen en bijkomende voordelen. Door de vele fusies en overnames sinds 2010 was er namelijk een ongelijkheid tussen de werknemers ontstaan.

De directie vraagt aan de vakbonden om “op zeer korte termijn” opnieuw bijeen te komen om de onderhandelingen opnieuw op te starten. Volgens een woordvoerder van het bedrijf staat maandag “een minderheid” van de 250 in Mechelen gevestigde werknemers aan de ingang. De werkwilligen kunnen het bedrijf wel gewoon binnen.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio