© patrick de roo

Protestactie tegen Zwarte Pieten bij intrede van Sinterklaas op luchthaven

Sinterklaas landde zondagmiddag, na zijn grote intrede met zijn stoomboot in Antwerpen, op de luchthaven van Deurne. Hij werd er opgewacht door een grote groep uitgelaten kinderen en hun ouders, waarna hij met een stoet door Berchem trok.

Maar op de rotonde voor de luchthaven was de stemming minder uitgelaten. Een tiental Antwerpenaren voerde er actie tegen de Zwarte Pieten die de Sint vergezelden bij zijn aankomst. Het was een stil protest, zonder slogans die gescandeerd werden. Wel hadden de actievoerders bordjes bij met ‘Stop black face’. “Wij strijden voor een inclusief Sinterklaasfeest, zonder racisme of stereotypen”, zegt Mirjam Henkens, een van de initiatiefnemers.

Slavernijverleden

“Hier blijven het Zwarte Pieten, met rode lippen, kroeshaar en een volledig zwartgeschilderd gezicht. Een verwijzing naar het slavernijverleden. In de stad Antwerpen zijn het schoorsteenpieten en dat is een mooi alternatief. Dat zorgt er ook voor dat het beeld van de Pieten overeenkomt met het verhaal, namelijk dat hij uit een schoorsteen komt. Dit feest moet leuk zijn voor alle kinderen en we zijn ook van zin om hier mee verder te gaan.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio