© rr

Nieuwe park-and-rides rond Antwerpen worden wellicht betalend

Vlaanderen wil de nieuwe parkeertorens op Linkeroever, in Merksem en op de Luchtbal betalend maken. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is daar echter geen vragende partij voor.

“Ik kan wel begrip opbrengen voor het feit dat de uitbaters de gemaakte investeringskosten op een manier willen terugvorderen”, zegt Kennis. “Maar die parkeertorens zijn niet 100% stadsprojecten en het is de Vlaamse regering die uiteindelijk de beslissing neemt. Het moet wel aantrekkelijk blijven uiteraard. En als het betalend wordt, zal zo’n parkingticket ook gebruikt kunnen worden om gratis over te stappen op tram of bus.”

Toch is er nog geen beslissing gevallen. Er lopen ook nog studies en onderzoeken om de effecten van zo’n maatregel in kaart te brengen. “In die zin is het wel interessant om de parking van station Noorderkempen, die de NMBS betalend maakt, in het oog te houden. Ik ben geen grote voorstander van die maatregel, voor alle duidelijkheid. Wat de nieuwe Antwerpse park-and-rides betreft, kijken we vooral naar het Vlaams regeerakkoord, waarin staat dat die parkings zo veel mogelijk kosteloos blijven.”

DE TEST