Kamer draagt Yasmine Kherbache voor als rechter bij het Grondwettelijk Hof

De Kamer draagt sp.a-Kamerlid Yasmine Kherbache voor als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Haar kandidatuur is donderdag met de vereiste tweederdemeerderheid goedgekeurd.

bvb

Het Grondwettelijk Hof bestaat uit zes juristen en zes voormalige parlementsleden met minstens vijf jaar ervaring op de teller. De Kamer en de Senaat leggen afwisselend een lijst met kandidaten voor. Formeel moet het parlement twee kandidaten voordragen, waaruit de regering dan zal kiezen. De Kamer duidde Kherbache aan als eerste kandidaat, haar partijgenoot Jan Bertels als tweede kandidaat, maar de keuze van de regering zal dus bij Kherbache komen te liggen.

Yasmine Kherbache zal Erik Derycke opvolgen bij het Grondwettelijk Hof. De gewezen minister van Buitenlandse Zaken, eveneens een socialist, maakt sinds 2001 deel uit van het Hof en heeft de pensioenleeftijd van 70 jaar bereikt.

Yasmine Kherbache is de dochter van een Belgische moeder en een Algerijnse vader en heeft dus de dubbele nationaliteit. In Gazet van Antwerpen liet ze donderdag weten dat ze afstand doet van haar Algerijnse nationaliteit, hoewel dat geen vereiste is voor haar functie bij het Grondwettelijk Hof. N-VA-fractieleider Peter De Roover zei donderdag dat zijn partij dit “apprecieert”. Vlaams Belang riep op om bij de geheime stemming geen naam in te vullen om zo de “politieke benoemingen” bij het Grondwettelijk Hof te stoppen.

Lees meer. Yasmine Kherbache doet afstand van Algerijnse nationaliteit bij benoeming tot rechter Grondwettelijk Hof

Kherbache begon haar carrière als advocate en ging pas in 2004 in de politiek. Ze werd toen adjunct-kabinetschef van minster Frank Vandenbroucke. Later werkte ze ook voor minister Ingrid Lieten en werd ze kabinetschef van premier Elio Di Rupo. In 2012 werd ze verkozen in de Antwerpse gemeenteraad, waar haar partij sp.a wel in de oppositie belandde. In 2014 werd ze verkozen voor het Vlaams Parlement en bij de verkiezingen van mei dit jaar raakte ze verkozen in de Kamer.